Ga naar de inhoud

MEER DAN 700 BEZOEKERS OP JOBBEURS: 2750 WERKZOEKENDEN IN REGIO EINDE MAART

TIENEN / REGIO – Met zo’n 700 bezoekers is de Jobbeurs Zuidoost Hageland er opnieuw in geslaagd om de drempel te verkleinen tussen werkzoekenden en bedrijven. Meer dan 30 standhouders gingen tijdens de beurs in de Manège in Tienen, in gesprek met mogelijke toekomstige werknemers. Ook dit jaar waren de matchmakers van VDAB van de partij tijdens de Jobbeurs. Zij gingen op zoek naar een zo goed mogelijke match tussen de bezoekers en de openstaande vacatures van de standhouders.

Tijdens de jobbeurs dit jaar

RTC Vlaams-Brabant gaf via virtual reality een demonstratie over jobs in de zorgsector en bezoekers konden opleidingsmogelijkheden ontdekken in de vernieuwde opleidingshoek. Nieuw dit jaar waren de poetsmobiel en trailer voor industrie van VDAB. Daar konden geïnteresseerden kennismaken met een job in de poetssector en de industrie.

Ine Tombeur, schepen van mensen: “We merken dat we in de regio heel erg vooruitgaan in de manier van aanwerven. Bedrijven gaan steeds meer op zoek naar alternatieve manieren tot rekrutering en opleiding, zoals bijvoorbeeld taalcoaching op de werkvloer. Ze investeren hun geld en tijd in het opleiden van sterke werkkrachten.”

WERKGELEGENHEID IN CIJFERS

Op 31 maart ‘24 waren er 2.750 werkzoekenden zonder werk in onze regio ingeschreven bij VDAB. Dat is een stijging van 9,1 % ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Tussen april ‘23 en maart ‘24 werden in de regio Zuidoost Hageland 2.873 vacatures aan VDAB gemeld. Die vacatures betreffen zowel de rechtstreeks aan VDAB gemelde opdrachten als de uitzendopdrachten en de vacatures via werving en selectie. Dat die vacatures ook maar moeilijk ingevuld worden, leiden we af uit het aantal openstaande vacatures.

 In maart ‘24 waren er 769 vacatures waarvoor men (nog) geen geschikte kandidaat vond. De meeste vacatures staan daarbij open voor medewerkers in de fruitteelt (109 vacatures), schoonmakers bij mensen thuis (52 vacatures) en verpleegkundigen (33 vacatures). Vooral de knelpuntberoepen zijn prominent aanwezig in de lijst van openstaande vacatures. De Jobbeurs werd georganiseerd op donderdag 18 april ’24 en was een initiatief van de Interlokale Vereniging Zuidoost Hageland, VDAB en het RZ Heilig Hart Tienen. – HCH