Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

MASTERPLAN HOF VAN KABBEEK GOEDGEKEURD : EERSTE STAP NAAR INVULLING OUDE ZIEKENHUISSITE MET GROOT PARK

TIENEN – De gemeenteraad van Tienen heeft het ‘Masterplan Hof van Kabbeek’ goedgekeurd. Met dit plan wordt een eerste stap gezet naar een toekomstige invulling voor de huidige ziekenhuissite in het hartje van de stad. In een volgende fase wordt er werk gemaakt van een ruimtelijk uitvoeringsplan. Ook in die fase zullen de inwoners en andere betrokkenen inspraak krijgen. Het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart heeft onlangs haar vergunningsaanvraag voor de bouw van een nieuwe campus aan de Houtemstraat in Tienen, weer ingetrokken, maar het zou niet de bedoeling zijn het nieuwe ziekenhuis elders in te planten. Maar het moet uiteraard eerst nog gebouwd worden.

Het H. Hartziekenhuis © Google Maps

Het regionaal ziekenhuis in Tienen is momenteel gevestigd in de stadskern van Tienen, tussen de Oude Vestenstraat, Kliniekstraat, Leuvensestraat, Oude Leuvensestraat en Gilainstraat, in het historische ’t Hof van Cabbeeck. Op termijn zal het ziekenhuis deze site verlaten, waardoor de terreinen een nieuwe invulling kunnen krijgen. De stad Tienen nam bewust de regierol van dit project in handen om een kwaliteitsvolle invulling van dit gebied te garanderen.

Het is een unieke kans om in het stadscentrum een verkeersluwe, groene omgeving te creëren met een mix aan functies, zonder hierbij het historisch erfgoed uit het oog te verliezen. Er werd een wedstrijdontwerp voor gemaakt.

GROTER DAN STADSPARK

 Na iets meer dan een jaar hieraan gewerkt te hebben, is het wedstrijdontwerp geëvolueerd tot een definitief masterplan waarin de feedback zoveel mogelijk meegenomen werd.  Het resultaat is een visie voor een aangename, diverse woonbuurt rond een grote, groene publieke  oase in een mooi, historisch kader. Ook een niet-residentieel programma is mogelijk. Er wordt een park voorzien dat groter is dan het huidige stadspark. Het gebouw waar het hoofdziekenhuis momenteel gevestigd is, zal gerenoveerd worden tot woongelegenheden. Bijkomend wordt er ingezet op ontharding.

De volgende stap is de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan, een zogenaamd ‘RUP’. Alle info hier. En dan moet eerst het nieuwe ziekenhuis er nog komen. – HCH