Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

MARKT VAN DE SMAAK MET STREEKPRODUCTEN OP KWEIKERSDAG

TIENEN – Op zaterdag 7 oktober organiseert Streekproducten Vlaams-Brabant vzw (Straffe Streek) een nieuwe editie van de Markt van de Smaak, deze keer in Tienen. De Grote Markt wordt omgetoverd tot een exclusieve markt van geuren, kleuren en smaken met een sterk Vlaams-Brabants karakter. De bezoekers kunnen er snuisteren langs standen en proeven van lokale lekkernijen. Wel 36 streek- en hoeveproducenten vertellen over hun ambacht en passie voor hun product. ​ Die dag vindt ook de Kweikersdag plaats, de Tiense nationale feestdag.

“Na onze succesvolle edities in regio’s Kunststad Leuven, Pajottenland & Zennevallei en Brabantse Kouters, verhuizen we onze Markt van de Smaak in oktober graag naar het Hageland”, zegt Paul Vleminckx, voorzitter van Streekproducten Vlaams-Brabant vzw.

Deelnemers aan de Markt van de Smaak

Van 10 tot 19 uur toveren 36 streek-en hoeveproducenten de Grote Markt in Tienen om tot een exclusieve markt van geuren, kleuren en smaken met een sterk lokaal karakter. Van kazen tot streekbieren, van vers gebakken wafeltjes tot vlees.

Op de Markt van de Smaak zelf valt er ook lekkers te winnen met het ‘Straf Rad van Fortuin’. Bij elke aankoop of consumptie ontvangt men 1 stempel op een stempelkaart. Deze kaart is te verkrijgen bij de standhouders of aan de Straffe Streek-stand. Wie een volle stempelkaart heeft en zich geregistreerd heeft via de QR-code op de stempelkaart, mag zwieren aan het rad. Men heeft altijd prijs en ontvangt een herbruikbare zak van Straffe Streek.

HOEVEPRODUCTEN, KWEIKERS EN REUZEN

 “Streekproducten hebben alleen maar voordelen”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor streekproducten en landbouw. “Men steunt de lokale economie en dat komt de hele regio ten goede. Zowel de provincie als de stad Tienen geven hiermee een sterk signaal van verantwoord, ecologisch en economisch ondernemen”.

Begin oktober 2015 trok de eerste Kweikersparade door de straten van Tienen naar aanleiding van 1.000 jaar stadsrechten. Het werd een fantastisch spektakel waaraan honderden Tienenaars hun medewerking verleenden en dat vroeg gewoon om een vervolg.

“Daarom lanceerden we de Kweikersdag, een Tiense feestdag met evenementen die elk jaar op een andere locatie plaatsvinden. Uiteraard zullen Thuinas en de Tiense reuzen ook nooit ontbreken. Om de 5 jaar haalt de stad ook draak Oswaldus uit zijn hol en gaat de Kweikersparade uit. De toegang is volledig gratis”, besluit burgemeester Katrien Partyka. – HCH

Info hier