Ga naar de inhoud

MARIA VERHEMELDONCK BLAAST 100 KAARSJES UIT

HOEGAARDEN –  In het woonzorgcentrum Villa Hugardis werd de 100-jarige Maria Verhemeldonck gevierd.  Ze stapte nog zelf de feestzaal in (video). Maria werd geboren in Loksbergen op 26 augustus 1923 als jongste van een gezin met maar liefst 12 kinderen. Sinds 10 februari 2021 verblijft ze in het wzc Villa Hugardis, in kamer 18 op de eerste verdieping.

De vader van Maria was een landbouwer die veel fruitbomen had en haar moeder was huishoudster. Maria ging naar school tot haar twaalfde en ging vervolgens zelf mee werken als huishoudhulp.

Het gemeentebestuur kwam Maria feliciteren

Ze huwde later met haar echtgenoot Marcel en ze kenden samen een gelukkig huwelijk. Ze kregen één dochter Greta, die met Guy Fourie uit Hoegaarden zou huwen. Maria is een krak in huishouden, breien, lekker koken en ze doet graag uitstapjes. Helaas moest ze in 1997 afscheid nemen van haar echtgenoot. Het verlies viel haar zwaar en de aanpassing was moeilijk.

Een tiental jaren geleden besliste Maria om in Hoegaarden te komen wonen om dichter bij haar dochter Greta te zijn. De jaren verstreken en stilaan nam de eenzaamheid en hulpbehoevendheid toe. “Maria kwam al eerder in kortverblijf en zo leerde ze ons woonzorgcentrum kennen”, aldus directeur Nele Bogaerts.

Maria stapt cafetaria binnen

Ze vond haar draai in Villa Hugardis en maakte nieuwe vrienden. Ze verkoos haar leven daar verder te zetten en kwam zo in 2021 naar het wzc. Daar kennen ze Maria als een dierenvriend, een muziekliefhebber, een creatieve duizendpoot, trouw op post in de bloementuin. – HCH