Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

LINTER ZET ALS EERSTE IN REGIO  STRAATVERLICHTING  ’S NACHTS WEER AAN

LINTER / REGIO–  Vanaf 9 oktober gaat de openbare verlichting weer de hele nacht branden in Linter. Het doven van de openbare verlichting op de gemeentewegen was ingegeven door de energiecrisis eind 2022 en om het energieverbruik te verminderen. Samen met Bekkevoort, Geetbets, Kortenaken, Zoutleeuw en Landen stapte Linter in dit doofscenario. In Hoegaarden werden de lichten ’s nachts al langer gedoofd, al sinds 2017.

De lichten blijven ook na middernacht branden

Uit de studie van de gouverneur bij een bevraging van 22 politiezones,  bleek dat er geen merkelijke stijging was van verkeersongevallen en criminaliteit, maar dat het subjectieve onveiligheidsgevoel gestegen was. Daarenboven bleef de openbare verlichting in Linter  op de gewestwegen N3, de Sint-Truidensesteenweg, N279, de Geldenakenstraat en N283, de Landenstraat branden ingevolge een beslissing van  Minister Lydia Peeters. Idem voor sommige zijstraten die op hetzelfde circuit als de gewestwegen zijn geschakeld.

Fluvius is nu technisch in staat om vanaf 9 oktober  de openbare verlichting ’s nachts blijvend aan te laten, 7 dagen op 7 dagen, en de LED verlichting ’s nachts te dimmen tot 50%. Op die manier blijft de verlichting elke nacht aan, wordt het subjectieve onveiligheidsgevoel vermeden en toch het energieverbruik beperkt. – HCH