Ga naar de inhoud

KWISTIG MET WIJWATER : PATER NEPO DOET HET WEER OP DIERENWIJDING

HOEGAARDEN – Zondagvoormiddag was er een dierenwijding aan de Sint-Franciscuskapel in de Doelstraat in Hoegaarden. Ditmaal geen ezel of paard, zelfs geen katten, dus uitsluitend honden. Ook de kinderen hadden veel pret, want pater Nepo deed het weer: kwistig met wijwater omspringen. Hij deed dat al bij de Palmzondagwijding en bij de wijding van de kapel aan de hoek van de Koning Albertlaan. Nu weer tijdens de dierenwijding.

Bekijk hier de film

Ditmaal alleen honden op de wijding aan de Franciscuskapel

Eerst hamerde Pater Nepo bij de kinderen de naam van de heilige van de kapel, namelijk ‘Franciscus’ erin.  De kapel gewijd aan Franciscus van Assisi was een initiatief van  de voormalige parochieverantwoorde Liesbeth Goris.

“Franciscus van Assisi is één van mijn lievelingsheiligen. Hij kwam op voor de armen, en weigerde elke klassieke regel te volgen. In eerste instantie hadden we aan Arnoldus, de patroonheilige van de bierbrouwers gedacht, maar we vreesden dat het te commercieel zou worden en dat de kapel zou ingeschakeld worden in het toeristische circuit van Interbrew”, vertelde Liesbeth toen ze op de idee kwam van het voormalige Prieeltje een kapel te maken.

Het Prieeltje werd op vier oktober 2003 officieel ingehuldigd als Sint-Franciscuskapel. In de kapel prijkt een zittend beeld van Franciscus van Assisi van de hand van pater Rik Van Schil, die in Vaalbeek een kunstencentrum heeft. Er werden nieuwe abstracte glasramen voor de kapel gemaakt door Jan Goris uit Brussel. Monseigneur De Bie, hulpbisschop van Mechelen kwam de kapel inwijden. Achteraf werd de traditie van de dierenwijdingen ingevoerd. – HCH