Ga naar de inhoud

KRIS MERCKX MET FILMS OVER BOUWLEGENDE HAKENDOVER: OPGEDRAGEN AAN JOHAN DEWOLFS

HAKENDOVER / REGIO –  In januari start in Hakendover weer de jaarlijkse herdenking van de stichting van de kerk van de Goddelijke Zaligmaker, die uiteraard het hoogtepunt bereikt met de paardenprocessie op paasmaandag. Kris Merckx maakte er nu twee films van.  “Ik heb het beroemde verhaal van Hakendover omgezet in film met een combinatie van AI-beelden en echte beelden”, zo vertelt ons Kris Merckx, die nu in Heverlee woont, maar afkomstig uit Hakendover. Hij is lector is Lector multimedia, cultuur, AI en data University Colleges Leuven-Limburg. Hij brengt de eerste filmfragmenten over de legende van Hakendover, opgedragen aan Johan Dewolfs die onlangs overleed.

Tijdens een Dertienmaal met op de achtergrond de kerk van de Goddelijke Zaligmaker

Bekijk hier de bouwlegende deel 1 en de bouwlegende deel 2

“Voorlopig gaat het om een paar korte films waarbij ik telkens een paar “nieuw ontdekte” verhaalelementen heb toegevoegd. Zo kende vrijwel niemand het verhaal over de “bewaarde rode draad en brief”, de oudste relieken van Hakendover. Ik vond die elementen terug in de oudste tekstbron over Hakendover, een soort “reisgids uit de 15e eeuw”, geschreven in het Middelnederlands. 

“Met de razendsnelle evolutie in de ontwikkeling van ‘generatieve video’  verwacht ik beide films nog echt te kunnen uitbreiden en verder te ontwikkelen tot een ‘langere’ film in de toekomst”, aldus Kris Merckx. – HCH