Ga naar de inhoud

KLASSIEK IN DE KERK : MUSICA GLORIA MET CHANDOS ANTHEMS HÄNDEL

HOEGAARDEN – Op zondag 6 augustus organiseert de vzw Klassiek in de Kapel haar tweede klassiek concert in de Sint-Gorgoniuskerk in Hoegaarden. Klassiek in de Kapel ging in 2019 als popup van start in de kapel van het Oude College in Tienen met als doel om klassieke muziek in de regio wat meer in de kijker te zetten. Dat de organisatie in haar opzet slaagde blijkt uit de verschillende concerten ze organiseerde, niet in het allerminst het concert met celliste Hayoung Choi, de Eerste Laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd 2022 dat afgelopen april plaats vond in de Sint-Gorgoniuskerk. Nu komt er weer een klassiek concert in dezelfde kerk.

Klassiek in de Sint-Gorgoniuskerk

“Voor het concert op 6 augustus was ons uitgangspunt dat we opnieuw wilden samenwerken met het top-ensemble Musica Gloria, deze keer omtrent de Chandos Anthems van Händel”, vertelt organisator Jacques Kinnaer. “Musica Gloria is een jonge, gedreven groep musici rond Beniamino Paganini en Nele Vertommen. Dat Beniamino het ensemble in 2006 oprichtte toen hij nog maar 12 jaar jong was, getuigt van de passie van het ensemble voor klassieke muziek”, licht mede-organisator Conny Smeets verder toe.

“De concerten van Musica Gloria zijn ook altijd tot in de kleinste details verzorgd, en dat is precies ook de manier waarop wij graag te werk gaan”. “Sinds 2006 evolueerde Musica Gloria van een groep enthousiaste liefhebbers naar een professioneel ensemble, dat zowel in binnen- als in buitenland hoge toppen scoort en graag wordt uitgenodigd op klassieke muziek festivals”, vult Conny verder aan.

De Chandos Anthems Händel wordt vooral geassocieerd met de vele Italiaanse opera’s en de oratoria die hij componeerde, met feestelijke suites zoals Water Music en Music for the Royal Fireworks of met de Coronation Anthems die in mei nog tijdens de kroning van Charles III in Westminster Abbey werden uitgevoerd. De Chandos Anthems zijn, hoewel zij deel uitmaken van de anglicaanse liturgische muziek, bij ons minder bekend.

CHANDOS ANTHEMS

“Minder bekend, maar daarom niet minder mooi”, vertelt Jacques enthousiast. “Ik hoorde één van de anthems lang geleden voor het eerst in de basiliek van Halle, en was meteen in verkocht. En het is precies daarom dat we aan Musica Gloria vroegen om een concert samen te stellen waarin enkele van deze werken centraal staan”.

 Op de website van Klassiek in de Kapel lezen we dat Händel in 1717/1718 in totaal 11 anthems -muziek waarvan de teksten gebaseerd zijn op Engelse vertalingen van bijbelse psalmen componeerde in opdracht van lord Henry James Bridges, de latere hertog Chandos. Uit deze 11 anthems kozen Beniamino en Jacques de feestelijke lofzang The Lord Is My Light (nr. 10) en het meer ingetogen As Pants The Hart (nr. 6). “Het was vooral het contrast in stemming tussen beide anthems dat ons het sterkst aansprak”, gaat een opgetogen Jacques verder. “Een instrumentaal interludium waarin het vrolijke The Cuckoo and the Nightingale en enkele delen uit de bekende Water Music suite niet mochten ontbreken, vormt een brug tussen beide anthems”.

 Het resultaat is alvast een uniek geheel dat op 6 augustus om 16u eenmalig uitgevoerd zal worden in de Sint-Gorgoniuskerk in Hoegaarden. – HCH

Informatie en tickets

©HCH 

Print Friendly, PDF & Email