Ga naar de inhoud

KINDEROPVANG IN VOORMALIGE PASTORIE IS OPERATIONEEL

HOEGAARDEN – Maandag 4 september gaat de nieuwe kinderopvang in een deel van de voormalige pastorie van Hoegaarden, aan de Pastorijstraat open voor 18 kindjes. Maar in het weekend konden alle betrokkenen al een kijkje komen nemen. Deze noodkinderopvang, georganiseerd door de gemeente, maar uitgebaat door Saartje en Robin, zaakvoerder van de Eskimootjes, heeft een vergunning voor 1 jaar en kan met een half jaar verlengd worden. “Maar hopelijk zal dat niet nodig zijn”, aldus schepen Hans Decoster.

Bij de officiële opening

Tot minstens 7 oktober blijft de kinderopvang MaMoeti en L’Olifant, op dezelfde site in Rommersom gesloten, door het Agentschap Opgroeien van de Vlaamse Gemeenschap. Ondertussen bewoog de gemeente hemel en aarde om voor noodkinderopvang te zorgen. Deze is nu in de pastorie ondergebracht.

Burgemeester Jean-Pierre Taverniers overhandigde bloemen aan Saartje: “Bijna twee maanden geleden kregen we het slechte nieuws van de sluiting. We hebben naar een oplossing gezocht en mogen dit nu openen. Maar zonder Saartje en haar partner kon het niet. Met dank aan Stephanie Benett hebben we ook drie begeleidsters vanuit Rommersom kunnen overnemen. Dat is heel belangrijk voor de kindjes die hun vertrouwde begeleiders herkennen”.

De speelruimte uittesten

VRIJ UNIEK

Schepen  Hans Decoster: “Toen we op 7 juli het nieuws van de sluiting vernamen zijn we op zoek gegaan naar alle mogelijke parameters in de wetgeving. Boudewijn Herbots van het Departement opgroeien heeft ons hierbij gesteund. Zelf een crèche opstarten zou een jaar duren. Het was dus een godsgeschenk dat Saartje en Robin er hun schouders onder zetten. En dat het personeel uit Rommersom kon gedetacheerd worden”.

“In veel gemeenten gebeuren er sluitingen en dikwijls beginnen de gemeenten er zelf aan, maar door de regelgeving zijn ze meestal na een week dicht.  Dat wij het hier in orde kregen is dus vrij uniek.”

Nog een speelruimte

“Wij mogen één jaar tijdelijke opvang van kinderen doen, en daar kunnen eventueel 6 maanden bijkomen, maar we hopen dat het niet nodig is. Ondertussen volgen de crèches in Rommersom een verbetertraject, maar daar hebben wij geen zicht op. Als daar een nieuwe vergunning komt, vervalt sowieso onze tijdelijke vergunning”, besluit de schepen. – HCH