Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

KERKFABRIEK HEEFT BEDENKINGEN BIJ GEBRUIK PASTORIE ALS KINDEROPVANG

HOEGAARDEN – De Kerkfabriek maakte ons bedenkingen over rond de plannen van een noodkinderopvang in de pastorie. “De pastorie staat niet leeg, maar ze wordt gebruikt door de bedienaar van de eredienst, en met zijn toestemming door parochiale en pastorale initiatieven en door de Kerkraad”, zegt Peter Haegeman, voorzitter van de Kerkfabriek.

“Het door de Kerkraad verleende eventuele ‘nevengebruik’ van de pastorie blijft, net zoals voor de drie initiatieven waarmee we reeds vergevorderd qua voorbereiding waren, steeds ten precairen titel. Hiermee zijn termijnen van 18 maanden waarvan sprake in een persartikel (niet DGVH, nvdr)  niet compatibel”.

De pastorie van Hoegaarden

“Het is en blijft een beschermd monument, waardoor best, of zelfs verplicht, ook de administratie Onroerend Erfgoed betrokken wordt.  Het brandweerverslag dat op vraag van de Kerkfabriek gebeurde is opgesteld in een context van een in de tijd beperkt (+/- 8u/week) gebruik door de genoemde initiatieven . Het lijkt me voorbarig de nog te vervullen ‘voorwaarden’  zomaar open te trekken naar een veel permanenter gebruik met en door kinderen”, aldus Haegeman. – HCH