Ga naar de inhoud

KAPELLETJES EN BREISEM IN DE KIJKER BIJ OPEN MONUMENTENDAG TIENEN

TIENEN – Terwijl in Hoegaarden bij Open Monumentendag de Prins Kardinaalshoeve in Meldert en de kunstroute in de kijker staan, staat in Tienen deze dag in het teken van het klein religieus erfgoed. Enkele kapellen zijn uitzonderlijk te bezoeken op zondag 10 september ‘23. Met een stadswandeling, fietstocht, een tentoonstelling in de kapel van Breisem en een gegidst bezoek in en rond Breisem staan er vier uiteenlopende activiteiten op de planning.

Powerdance bij Fit à la Kat

De kapel van Breisem met toren uit de 14de eeuw en koor uit de 16de eeuw is uitzonderlijk open op zondag 10 september ‘23. Er vindt doorlopend van 10 tot 17  uur een tentoonstelling plaats. Die geeft een typologische geschiedenis van de Tiense kapelletjes weer, vertelt over de geschiedenis van de Sint-Corneliuskapel met een aantal museumstukken en toont religieus erfgoed in beeld gebracht door lokale kunstenaar Robert Pardon. Daarnaast kan je in de kapel ook terecht voor bouwhistorische rondleidingen om 11, 13.30 en 15.00 uur.

Tijdens de Breisemwandeling van de Tiense Gidsenbond ontdek je de geschiedenis van het gehucht Breisem en kom je een aantal kapelletjes en een vierkantshoeve tegen. Vertrek is gepland om 14 uur aan de kapel. Inschrijven is verplicht via erfgoedsite@tienen.be .

Wil je Tienen centrum eens vanuit een andere bril bekijken? Dan is de wandeling van de Tiense Gidsenbond in het centrum van Tienen misschien iets voor jou. Die neemt je mee langs het meest bijzondere, kleine religieuze erfgoed in hartje Tienen. Vertrek is voorzien om 14 uur aan het Torekesplein, Grote Markt 6. Inschrijven is verplicht via erfgoedsite@tienen.be

Er is ook een fietstocht langs kapelletjes in Tienen gepland. Tijdens deze 25 km lange fietstocht fiets je langs de mooie landschappen in Hakendover en Goetsenhoven en ontdek je een aantal uitzonderlijk opengestelde kapelletjes. De tocht vertrekt om 13.30 uur stipt aan het Torekesplein, Grote Markt 6. Inschrijven is verplicht via erfgoedsite@tienen.be – HCH