Ga naar de inhoud

JOURNALIST ACHIEL BAEKEN OVERLEDEN: IN FEBRUARI  NAM HIJ NOG AFSCHEID VAN DE GEMEENTERAAD

HOEGAARDEN / TIENEN / REGIO – Gedurende vijf decennia was Achiel Baeken verslaggever voor het Nieuwsblad eerst in de omgeving van Kortenberg, daarna in het Tiense. De laatste jaren was hij nog alleen correspondent voor Glabbeek en Hoegaarden en tenslotte voor Hoegaarden alleen. Iedereen herinnert zich nog Achiel die samen met zijn fotograaf Fernand op pad was. Maar hij kreeg te horen van zijn redactie dat hij vanaf 1 maart de verslaggeving niet meer moest doen en van zijn pensioen mocht genieten. Niet schrijven is voor een journalist in hart en nieren niet genieten.

Op 14 februari tijdens Achiel zijn laatste gemeenteraad in Hoegaarden

Achiel (82j) was afkomstig uit Sint-Margriete Houtem, maar werd onderwijzer in Everberg bij Kortenberg. Hij gaf daar les aan het zesde leerjaar en was steeds correspondent voor Het Nieuwsblad. Na zijn pensioen kwam hij weer in Tienen wonen en was gedurende jaren correspondent voor Tienen, Hoegaarden en Glabbeek.

Zijn grote passie was de veldslag van Sint-Margriete Houtem bij het begin van Wereldoorlog 1. Elk jaar op 18 augustus was hij terug te vinden op de herdenkingen en hij schreef er ook verschillende boeken over waarbij nog in 2014 ‘Schoenijzers op het puin’.

Aangezien ik zelf gedurende 39 jaar correspondent was voor Het Laatste Nieuws voor Tienen en Hoegaarden en ook een tijd voor Glabbeek voor de Streekkrant hebben Achiel en ondergetekende uren samen doorgebracht, op gemeenteraden, persconferenties, activiteiten  en soms op café. Bij de laatste gemeenteraadzitting dit jaar was er het afscheid.

De afscheidsceremonie gevolgd door de crematie zal plaats hebben in intieme kring op dinsdag 26 september, gevolgd door de bijzetting op het columbarium van Sint-Margriete Houtem. Er kan een laatste groet aan Achiel gebracht worden op maandag 25 september van 19 tot 19.30 uur in het uitvaartcentrum Rummens. – HCH