Ga naar de inhoud

JOHAN BOLLENS EN STEFKE PUTTEMANS MOGEN PROJECT STRUIKELSTENEN UITWERKEN: HERDENKING 80 JAAR BEVRIJDING

HOEGAARDEN – Vooruit raadslid Johan Bollens bracht op de raadszitting een bijkomend agendapunt voor de herdenking van een aantal oorlogsslachtoffers die door het nazi regime vermoord werden, nu 80 jaar na de bevrijding. De andere politieke fracties CD&V, Gewoon Wit en N-VA gingen akkoord, maar vroegen wel duidelijke criteria. Wie wel en wie niet? Burgemeester Jean-Pierre Taverniers: “Wij gaan mee in dit verhaal. Ik stel voor dat de personen uit deze raad die er al mee bezig zijn, namelijk Johan Bollens en Stefke Puttemans een concreet project uitwerken voor één van de komende raadszittingen”.

De rouwstoet van Michel Stockmans in 1945

Ook bij Gewoon Wit en N-VA steunt men dit project, maar er moeten duidelijke criteria zijn, om niemand voor te trekken of zeker niemand te vergeten.  Ze vragen ook er zeker Hoegaards Erfgoed vzw bij te betrekken. Wij halen hier een paar voorbeelden aan die zeker niemand zal betwisten.

MICHEL STOCKMANS EN ALBERT HENDRICKX

In januari 1944 werden zes personen aangehouden, waaronder Michel Stockmans, een vrouw en medewerkers die bloemen op het graf van de piloot Parramore legden. Ze zouden verraden geweest zijn door een vrouw aan SD agent Hardiquest. In maart 1944 werd Michel Stockmans gefusilleerd in Breendonck. Op 21 mei 1945 werd zijn stoffelijk overschot weer naar Hoegaarden gebracht. Hij werd er op plechtige wijze, met een rouwtoet (foto) ten grave gedragen.

Albert Hendrickx  oud-schepen van Outgaarden en provincieraadslid, was een verzetsman en gaf krantjes uit tijdens de oorlog. Op 18 maart 1943 werd Albert Hendrickx daarvoor opgepakt door de Duitsers en weggevoerd. Hij is gestorven in het kamp Bergen-Belsen. In dat concentratiekamp hebben ongeveer 70.000 mensen het leven verloren waarbij ook Anne Frank. De juiste datum van het overlijden van Albert Hendrickx is niet gekend. Naast de kerkdeur in Outgaarden werd een gedenkplaat geplaatst.

STOLPERSTEINE

Johan Bollens over het initiatief: “Dit jaar Is het tachtig jaar geleden dat wij in Hoegaarden onze vrijheid herwonnen en dat er hier in Hoegaarden en omstreken een einde kwam aan vier jaar nazi  terreur. Het is dan ook het moment om stil te staan bij de slachtoffers van de nazi terreur in onze gemeente. Uit een recente publicatie blijkt dat wij in onze gemeente zeker een tiental oorlogslachtoffers kennen die door het nazi regime vermoord werden. Het wordt tijd dat het offer van die dorpsgenoten terug in de publieke belangstelling brengen en hen een gepast eerbetoon bewijzen.”

“Sinds enkele jaren worden in gans West Europa slachtoffers van het nazi regime herdacht door het aanbrengen van een gedenksteen op de stoep van hun laatste woonplaats.  Het gaat hier om de bekende struikelstenen, of zoals de Duitse  ontwerper van die gedenkstenen ze Stolpersteine  genoemd heeft. Struikelstenen zijn kleine betonnen tegels van 10 x10cm. Op de kop hiervan wordt een messingplaatje voorzien waarin met slagletters de naam geboorte en overlijdensdatum,  en deportatiecentrum van de herdachte persoon zijn aangebracht”, vervolgt Johan.

Wat wij vragen is dat er een gemeentelijk reglement komt die het plaatsen van die stenen zou mogelijk maken. Voor de praktische toepassing stel ik voor dat U in overleg zou gaan met hiervoor geïnteresseerde burgers in onze gemeente. Uiteraard wordt er voor een dergelijke steen geplaatst wordt altijd contact genomen met overblijvende familieleden, hun toelating is een  noodzaak. We hopen dat dit voorstel een bijdrage moge zijn om onze slachtoffers van het totalitaire nazi regime op een waardige wijze in het geheugen van Hoegaarden te brengen”, besluit Johan Bollens. – HCH