Ga naar de inhoud

JEUGD KAN STEEDS MINDER GOED ZWEMMEN : OPROEP TOT PRIVÉ ZWEMLESGEVERS

TIENEN / REGIO – De stad Tienen wil kwalitatieve zwemlessen garanderen. Daarom is het belangrijk om naast het aanbod van de Tiense Zwemacademie en de Tiense zwemclubs, ook een goed netwerk te hebben van privé zwemlesgevers. Met een nieuw reglement voor privézwemlessen wil de stad de kwaliteit bewaken.

Uit cijfers blijkt dat 20 tot 30% van de 12-jarigen in Vlaanderen op het einde van de lagere school geen 50 meter kan zwemmen. Om die cijfers te verbeteren, heeft de stad Tienen een uitgebreid aanbod aan zwemlessen via de Tiense Zwemacademie en de Tiense zwemclubs, maar ook privé initiatieven worden steeds populairder.

Zwembad de Blyckaert © stad Tienen

“Tot hiertoe waren er geen regels vastgelegd voor privé zwemlesgevers in zwembad De Blyckaert”, licht schepen van vrije tijd Wim Bergé toe. “Met een nieuw reglement willen we duidelijkheid scheppen. Het reglement bevat bepalingen over minimumvereisten, toegangsmodaliteiten, een erkenningprocedure en afspraken bijvoorbeeld over het gebruik van didactisch materiaal.”

Aanbieders van privézwemlessen zullen een lesgeverabonnement kunnen aankopen om toegang tot het zwembad te verkrijgen. Met dit budget kan de stad een opleidingstraject aanbieden voor deze lesgevers. Alle lesgevers worden uitgenodigd op een infomoment op maandag 11 december  om 20 uur in het crealokaal van het Vrijetijdscentrum op het Sint-Jorisplein in Tienen. Het reglement treedt vanaf 1 januari  2024 in voege. – HCH