Ga naar de inhoud

JACQUES GEORGES OVERLEDEN: HIJ WAS VOORZITTER VAN DE ECHTE HOEGAARDSE HANDELAARSBOND

HOEGAARDEN – Jacques Alexander Georges, in Hoegaarden ook dikwijls Jacky Georges genoemd is in Tienen overleden op 97-jarige leeftijd. Hij had vroeger altijd een handelszaak in de Gasthuisstraat. Hij was de voorzitter van de eerste en ook succesrijkste Handelaarsbond die Hoegaarden ooit had. Ze organiseerden tal van handelsbeurzen o.a. aan de sporthal  en ook braderieën in de Doelstraat.

De Handelaarsbond van Hoegaarden werd in 1970 opgericht  naar aanleiding van een braderie waarvan Charles Bullens, Louis Bosmans en Paul Cauwberghs initiatiefnemers waren. De officiële stichting volgde pas in 1973.  

De overhanding van de auto aan het OCMW. Jacques Georges tweede van rechts

Einde 1978 dienden voorzitter Jacky Georges, secretaris Charel Bullens en bestuursleden Vandermolen en Vanroy, hun ontslag in. Ze waren dringend op zoek naar nieuwe krachten. Ze hadden nochtans nog maar pas voor het eerst een kerstverlichting in Hoegaarden aangebracht.

Maar Jacques Georges en zijn team bleven toch doorgaan. In 1982 had de Handelaarsbond een nieuw bestuur met steeds voorzitter Jacques Georges, penningmeester Marcel Caubergs en secretaris Luc Debruyn. Bij gelegenheid van Hoegaarden kermis in september werd een handelsbeurs georganiseerd.

HANDELSBEURZEN IN DE SPORTHAL

In september 1982 werd voor het eerst in de sporthal de derde handelsbeurs georganiseerd door de Handelaarsbond. Bij het palmzondaggebeuren in 1972 waren de  handelaars voor het eerst betrokken in een twee daagse organisatie, toen uiteraard nog in een tent. De Handelaarsbond kende ook tegenslagen: zo liep door het noodweer in september 1984 de toegangsweg naar de sporthal en de handelsbeurs onder water.

In februari 1986 werd het Wijkcomité Handelscentrum opgericht, een organisatie die zei niet gericht te zijn tegen de Hoegaardse Handelaarsbond. Het wijkcomité vormde een eerder kleine kern met 25 aangesloten handelaars. Voorzitter was Pierre Vandevelde, Jan Ipers was secretaris, Arthur Van Nerum penningmeester en Benny Swinnen ondervoorzitter. Het wijkcomité wilde nog andere wijkcomités op richten.

In september 1986 werd voor de derde maal een handelsbeurs in de sporthal georganiseerd, voor de Handelaarsbond al de zesde beurs en ook de laatste. Er was tweedracht ontstaan bij de handelaars, want naast de Handelaarsbond was er ook het Hoegaards Handelscentrum. Twee handelsverenigingen in Hoegaarden leek van het goede te veel. De geschiedenis zou de sceptici gelijk geven want op dit ogenblik is er geen handelsorganisatie meer te bespeuren in Hoegaarden.

In mei 1989 stopte de Handelaarsbond ermee. Voorzitter Jacques Georges en zijn overblijvende bestuursleden overhandigden de bestelwagen van de Handelaarsbond aan het Hoegaardse OCMW. (foto) Jacques Georges was dus jaren één van de drijvende krachten achter deze bond. Er kwamen daarna nog initiatieven, zoals o.a. de Verenigde Hoegaardse handelaars, maar nooit meer met het succes van de eerste Handelaarsbond.

Op zaterdag 16 maart wordt afscheid genomen van Jacques Georges. Van 17 tot 19 uur is er gelegenheid tot groeten  in het uitvaartcentrum Rummens aan de Aarschotsesteenweg in Tienen. – HCH