Ga naar de inhoud

INRICHTING ERFGOEDSITE ‘MEER’ MET SPOREN VAN ROMEINSE VILLA

MELDERT – Ruilverkaveling Willebringen zette het nieuwe jaar goed in. Aan de Begijnenweg in de gemeente Hoegaarden is de aannemer onder begeleiding van archeologen begonnen met de inrichting van de erfgoedsite Meer. Bermen in het hellende landschap verwijzen naar de onderzoeksmethode die hier sporen uit de Gallo-Romeinse periode aan het licht bracht. ‘ Deze bodemsporen laten we niet verloren gaan. We beschermen de site en geven ze een educatieve en zichtbare inrichting. Een fly-through video in 3D maakt de beleving nog groter’, aldus de Vlaamse Landmaatschappij

Aan de Begijnenweg in Meldert-Hoegaarden lag de Gallo-Romeinse villa in het gehucht Meer. Sporenonderzoeken uit het verleden tonen aan dat deze archeologische site nog een schat aan informatie bevat over de Gallo-Romeinse periode.

De werken aan de site zijn gestart © VLM

Samen met de Vlaamse Landmaatschappij en de Intergemeentelijke Erfgoeddienst Portiva, richt de gemeente deze site in, om te bewaren en ook publiek aan te trekken.

Wat de bezoeker van buitenaf te zien zal krijgen is Land Art, een soort verhoogde bermen in het grasland. “Er zal ook een digitaal luik bijzijn, zodat de bezoeker probleemloos terug in de tijd kan gaan. En ook voor de scholen wordt het uitgewerkt”,  vertelde schepen voor Cultuur Marleen Lefevre. De archeologische site wordt in het kader van de ruilverkaveling Willebringen ingericht door VLM, maar achteraf na twee jaar zal de gemeente het overnemen.

De site zoals ze eruit zou moeten zien na afwerking

De site krijgt een educatieve inrichting met Land Art. Het ontwerp is geïnspireerd door de onderzoeksmethode met proefsleuven. In het hellende landschap nemen bermen de vorm aan van de sleuven. In het oostelijke deel zijn ze zichtbaar in beton en dienen ze als toegangspad en zittribune. Bij het onthaalpunt zal de bezoeker de nodige digitale informatie vinden. Als de site tijdig wordt opgeleverd door de aannemer, zal een bezoek al mogelijk zijn tijdens de archeologiedagen van 2024 op 24, 25 en 26 mei. – HCH