Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

INFOMOMENT  OVER TIENSE WATERVELDEN: ZACHT WATER VOOR 10.000 HUISHOUDENS

GOETSENHOVEN / TIENEN – Op maandag 27 mei ‘24 zijn buurtbewoners van 17 tot 20 uur doorlopend welkom tijdens een infomoment in OC De Koepel in de Sint-Laurentiusstraat 19 in Goetsenhoven. Aan de hand van informatiepanelen wordt uitgelegd welke stappen er al genomen werden voor de opmaak van het masterplan. Wie wil kan vragen stellen en opmerkingen formuleren. Die worden meegenomen in de laatste fase van het masterplan. Info hier.

‘De Tiense Watervelden’ krijgen vorm De stad Tienen heeft de terreinen van het voormalige militaire domein in Goetsenhoven aangekocht. Samen met de Tiense Suikerraffinaderij en De Watergroep wil de stad er het project ‘De Tiense Watervelden’ realiseren. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse overheid.

Tiense watervelden

Binnen dit project worden de volgende doelstellingen vooropgesteld. Hergebruik water voor irrigatie, recreatie en drinkwater Suikerbieten bestaan voor 75 % uit water, wat betekent dat de productie van de Tiense Suikerraffinaderij jaarlijks resulteert in een waterproductie van meer dan 1 miljoen m³, goed voor zo’n 400 Olympische zwembaden. Hoewel de Tiense Suikerraffinaderij dit water zoveel mogelijk hergebruikt in het productieproces, wordt er jaarlijks nog steeds 1 miljard liter gezuiverd water via de Grote Gete naar de zee afgevoerd. In tijden van droogte is het cruciaal om dit water duurzaam te hergebruiken.

Met steun van de Vlaamse Milieumaatschappij wordt er een nabehandelingssysteem gebouwd om dit water te zuiveren naar hogere normen. Deze extra zuivering zorgt ervoor dat het water gebruikt kan worden voor irrigatie, recreatief gebruik en als bron voor drinkwaterproductie. De Tiense Suikerraffinaderij verwerkt van september tot april suikerbieten. Om het water ook in de zomer te kunnen hergebruiken, voorziet De Watergroep een groot waterbekken waarin 600 miljoen liter water opgevangen kan worden. Zacht water voor 10.000 huishoudens Het Tiense drinkwater bevat veel kalk. Daarom plant De Watergroep een wateronthardingsinstallatie op de site van De Tiense Watervelden.

VERENIGINGEN BLIJVEN

Water uit de verschillende grondwaterwinningen in de buurt van Tienen (Hélécine, Kumtich en Overlaar) wordt in Goetsenhoven ontkalkt. Het resultaat van het hele proces is zacht drinkbaar water voor ongeveer 10.000 huishoudens. Verenigingen en trainingscentrum De vliegclubs De Wouw en ULM Goetsenhoven en de fietsclub Brain² Olympia Tienen maken sinds jaar en dag gebruik van de landingsbanen op het voormalig militair domein. Zij zullen dat ook in de toekomst kunnen blijven doen. Daarnaast zou het nieuwe trainingscentrum van de Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant een plek kunnen krijgen op het terrein.

Dankzij de ligging nabij de bestaande politietrainingsschool kan er samengewerkt worden en kan de ruimte optimaal gedeeld worden. Tot slot biedt de site mogelijkheden voor sport-, overnachtings- en recreatiemogelijkheden. De opmaak van het GRUP gebeurt in verschillende fases, met ook een publieke raadpleging en een openbaar onderzoek. Infomarkt op 27 mei. – HCH