Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

HULDE PARRAMORE: TER NAGEDACHTENIS AAN ALLE GEALLIEERDEN DIE ONS 78 JAAR GELEDEN BEVRIJDDEN

HOEGAARDEN – Aan het monument aan de Waversesteenweg in Hauthem vond de jaarlijkse herdenking van S/S G. Parramore plaats. Deze man stortte in 1943 neer in het veld achter het monument. Er waren een 40-tal aanwezigen bij de plechtigheid met daar bovenop nog 15 vaandeldragers. Carine Puttevils, voorzitter van het Parramore Comité nam de honneurs waar.

Het monument staat ook symbool voor alle slachtoffers van de luchtstrijd van de geallieerde strijdkrachten, die gesneuveld zijn tussen Sint-Truiden en Leuven. Vandaar dat er jaarlijks ook een afgevaardigde van de USA aanwezig is. Dit jaar was dat, zoals vorig jaar trouwens, kolonel Scott Adams, defensieattaché van de Verenigde Staten.

Hulde aan het monument

Na de toespraak van Carine Puttevils lichtte Josse Van Tricht het belang van deze Parramore-herdenking toe. Daarna volgde het neerleggen van de bloemen. Achteraf werden alle aanwezigen door de Confrérie van de Vijf Geslachten uitgenodigd om in het Nieuwhuys samen een vriendschapsdrink tot zich te nemen. Het is sinds 1989 dat er een herdenking plaats vindt  onder de auspiciën van het Parramore Comité en de Confrérie der V Geslachten van Hoegaarden.

GEORGE PARRAMORE

George Fisher Parramore werd op 9 november 1921 geboren in Cheriton – Virginia.  Op woensdag 1 december 1943 maakte hij deel uit van een gevaarlijke opdracht boven het Ruhrgebied in Duitsland.

De B-24 Liberator, een grote bommenwerper waarin hij vloog,  werd bij de terugtocht, tussen de Duitse grens en onze regio, aangevallen en getroffen door Messerschmits 110, waarbij verschillende bemanningsleden, waaronder Parramore, gewond werden.

OP HET WIJNHOFVELD

Hij hielp verschillende bemanningsleden het toestel verlaten, maar toen hij zelf sprong, kwam hij op de stabilisator van het staartstuk terecht, waardoor zijn valscherm niet helemaal open ging. Hij stortte te pletter op het Wijnhofveld in Sint-Catharina Hauthem. De bommenwerper stortte neer tussen Opvelp en Bevekom. – HCH

Josse Van Tricht spreekt de aanwezigen toe