Ga naar de inhoud

HOEGAARDS ERFGOED VZW WIL FAMILIEGRAF BROUWERS TOMSIN REDDEN

HOEGAARDEN – Omdat het familiegraf Tomsin dreigde te verdwijnen heeft Hoegaards Erfgoed vzw zelf de concessie gevraagd om dit graf te redden. Zoals bij veel andere graven staat er bij het graf momenteel een bord met het opschrift: ‘Dit graf wordt na 1/11/2023 verwijderd. De heemkundige kring had al in december 2016, via een rapport van Maurice Dodion, aangedrongen op het bewaren van graven met een verhaal.

Concessies, ook de eeuwigdurende vervallen, tenzij de verlenging aangevraagd wordt door nabestaanden. In het tijdschrift Alpaidis 233 van november 2023, gaat Hoegaards Erfgoed vzw dieper in op het behoud van graven-met-een-verhaal.

Uit Alpaidis 233/4 van Hoegaards Erfgoed vzw
Pierre Celis in de brouwerij van Louis Tomsin

Het huidige kerkhof van Hoegaarden werd opengesteld in februari 1925, en toen werden een aantal graven en monumenten overgebracht van het kerkhof aan de kerk. Dat levert nog zichtbaar materieel verleden op, dat teruggaat tot het oudste nog aanwezige monument, dat van brouwer Tomsin.

Het gaat hier om het graf van Auguste Tomsin en Rosalie Dotremont, beide overleden nog voor de nieuwe begraafplaats in gebruik werd genomen. Het opschrift verwijst naar hun zoon Charles Theophile Tomsin, en hun dochter Marie Emilie Tomsin. Zij waren brouwers op de Vroente, de laatste brouwerij van het witbier.

Een andere zoon Hubert Tomsin huwde met Marie-Zenobie Winant en zij kregen twee kinderen, waarbij Louis Guillaume Tomsin, de laatste brouwer, bij wie Pierre Celis leerde brouwen.  Na zijn dood in 1957 viel de productie van het witbier stil, tot in 1966 buurman Pierre Celis de draad weer opnam. Ondertussen is het Hoegaards witbier wereldwijd gekend. – HCH