Ga naar de inhoud

HET WORDT EEN ZEER MOOIE EN BLOEDHETE KUNSTROUTE IN MELDERT

MELDERT – Op 9 en 10 september loopt  in Meldert de kunstroute Hoegaarden. De vernissage, met ook de opening van enkele locaties, vond al plaats in de Sint-Ermelindiskerk die barstenvol zat. Niet alleen de meer dan 50 kunstenaars waren daar, maar ook de eigenaars van de sites die tijdens deze kunstroute opengesteld worden. De kunstroute in Meldert is de tweede kunstroute volgens het huidige recept, na het grote succes van de route in Hoegaarden vorig jaar. Dit wordt ook steeds gekoppeld aan Monumentendag, omdat de kunstwerken meestal ondergebracht worden in waardevolle historische gebouwen.

Schepen voor Cultuur Marleen Lefevre nam de honneurs waar. “Het wordt een kunstroute van een 7-tal kilometer, perfect om met de fiets af te werken, langs de kerk, kapel, de pastorie, hoeves, en mooie locaties tot aan het Sint-Janscollege.”

De kunstenaars in de Ermelindiskerk

Het belooft zeer mooi en warm weer te worden voor deze kunstroute De kunstroute loopt op zaterdag 9 en zondag 10 september telkens van 10 tot 18 uur. De route wordt georganiseerd door Toerisme Hoegaarden in samenwerking met lokale kunstenaars en cultuurverenigingen. Zo konden de aanwezigen in de Sint-Ermelindiskerk al kennis maken met het schilderij de ‘Walkure’ van Stefanie Coenen, of  luisteren naar muziek gebracht door Feniks en door Jurgen De Bruyn op aartsfluit.

CONCERTEN

De kunstroute krijgt ook nog een vervolg door Skip de weekend, op zaterdag 16 en zondag 17 september in de orangerie van het Sint-Janscollege aan het kasteel van Meldert.

De kerk zat afgeladen vol bij de vernissage

David Lamey: “Wij zijn een kunstenaarscollectief uit de regio. Jaarlijks organiseren we een tentoonstelling van vooral beeldende kunsten in een pand. Zo konden wij vorig jaar exposeren in de voormalige suikerfabriek ‘La Ghète’, en nu dit jaar twee weekends in de orangerie van het kasteel.”

Aan de kunstroute zijn op zondag 10 september ook optredens gekoppeld. Peter Laermans van Feniks: “We starten met een aperitiefconcert op het plein aan de kerk om 11 uur door het Feniks Harmonieorkest. Om 14 uur is daar een concert van de jeugdband Feniks. Om 15 uur is er in de kerk een koorconcert door Jubilate, en ‘De Klank van de Roos’ in het Sint-Janscollege. Om 16 uur is daar nog een optreden bijgekomen in Hof ter Mere. In de Kardinaelhoeve zijn er verschillende optredens van koor Keereweerom gepland”.

MONUMENTENDAG

Op zaterdag 9 en zondag 10 september eveneens van 10 tot 18 uur in de Prins Kardinaalhoeve geopend met een tentoonstelling “Het paard als symbool van de boerenstiel” , speciaal voor Open Monumentendag, georganiseerd door Hoegaards Erfgoed vzw.

Er worden op zondag gratis ritten met een koets, getrokken door boerenpaarden aangeboden over de Meer en Overhem. Op de binnenkoer zijn er optredens van Keereweerom, is er een stand ‘Korte Keten’ met proeverij door de familie Stevens, en een boekenstand van Hoegaards Erfgoed. Aan de donjon, achter de hoeve staat een paneel met uitleg en kan men ridder Iwein in harnas ontmoeten. – HCH

Alle info  hier