Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

HET HOOGSTE PUNT VAN HOUGAERDE LIGT OP  BIJNA 250 METER

HOEGAARDEN – Terwijl Hoegaardiers altijd geleerd hebben dat het hoogste punt van de gemeente en vroeger het kanton Tienen in Hauthem lag met 105 meter, blijkt het hoogste punt van Hougaerde op 246 meter te liggen. Let wel, het gaat over Hougaerde in de buurt van Leernes bij Fontaine l’Évêque, in de provincie Henegouwen: een oude mijnterril die de naam Hougaerde draagt. Raymond Billen schreef hier al over in 2014 en de zaak wordt nu weer onder de aandacht gebracht in Alpaidis 232 van augustus 2023 van Hoegaards Erfgoed vzw.

De terril Hougaerde © Google Maps

Hougaerde is altijd de Franse benaming van Hoegaarden geweest. Hieruit blijkt dus dat de campagne indertijd van InBev om de Fransen Hoegaarden te laten uitspreken totaal overbodig was. Of was de link Hoegaarden – Hougaerde zo onduidelijk.

Toch niet zo onduidelijk als men weet dat Petrem, La Calamine, Lijsem, Malen, Houtain l’Evêque, Oerle, Notre-Dame au Bois, Grammont, Termonde, Geldenaken, Borgworm en zelfs Tirlemont staan voor respectievelijk Piétrain, Kelmis, Lincent, Mélin, Walshoutem, Oreye, Jezus-Eik, Geeraardsbergen, Dendermonde, Jodoigne, Waremme en zelfs Tienen.

“Jozef Vandervelpen besloot zijn ‘Geschiedenis van Hoegaarden’, in 1959 met de vaak geciteerde slogan ‘Er is maar één Hoegaarden’. Niet waar, zegt de facebookgroep Chemin des Terrils. Die vraagt aandacht voor het hergebruik van terrils van steenkoolmijnen nabij Charleroi. In Fontaine l’Èvêque liggen de terrils van Pétria, Calvaire en Hougaerde, nu natuurgebieden”, zo stelt Alpaidis.

KOOLMIJN IN LEERNES

Deze koolmijn behoorde tot de SA des Charbonnages de Fontaine-l’Evêque en werd ook Siège N°3 genoemd. Het bedrijf baatte de concessie Beaulieusart uit (884 ha). De mijn sloot op 15 maart 1964 samen met de mijnzetel ‘Pétria’. De gebouwen verdwenen, enkel de terril bleef bewaard. Deze terril is terug te vinden in Leernes. Vlakbij is er ook een ‘Bois d’Hougaerde en een Rue d’ Hougaerde. De terril is te bereiken via een veldweg in het verlengde van de Rue Candie, die oploopt tot 195 meter hoogte, een Grand Routepad.

De Rue d'Hougaerde© Google Maps

De terril Hougaerde-Beaulieusart, met een hoogte van 246 meter, bevindt zich in landbouwgebied, dichtbij de N54 en de N 59. De terril is gevormd door verschillende kegels, en is nu volledig bedekt met plantengroei.

Raymond Billen vroeg zich al in 2014 af hoe de naam Hoegaarden verbonden is geweest met deze site. “De eerste heer van Leernes trouwde met een dochter van Rumigny (1182), een afstammelinge uit het huwelijk van de Godfried van Rumigny en Alpadis, gravin van Hoegaarden. Of was er en band met de industriëlen van de verdwenen Société Anonyme des Charbonnages de Fontaine-l’Évêque?”, zo vraagt hij zich af. De naam Hougaerde daar staat alleszins al op de kaart van Ferraris (1777) als Hougard, en de kaart van Vandermaelen in 1850, als Hougarde. – HCH

 

©HCH 

Print Friendly, PDF & Email