Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

HAUTHEM KERMIS MET SINT-CATHARINAPROCESSIE

HAUTHEM / HOEGAARDEN – Hauthem kermis is de jongste jaren al op heel wat verschillende plaatsen gevierd, maar de Sint-Catharinaprocessie blijft de constante. Thans wordt de feestviering geconcentreerd uiteraard rond de processie en aan Den Hangaar.Met op zaterdag 4 mei een kermisbal, zondag 5 mei de processie, gevolgd door een drink in Den Hangaar. Vorig jaar moest de processie door het regenweer ingekort worden. Hopelijk wordt het dit jaar een volledige processie.

Bekijk hier de video van de processie vorig jaar

Processie in Hauthem vorig jaar

Op zaterdag 4 mei vanaf 21 uur is er in Den Hangaar, Hauthem 82a, een gratis kermisbal. Op zondag 5 mei is er om 10 uur de misviering in de kapel, gevolgd rond 11 uur door de processie. Bij een volledige processie gaat men tot de helling bij de ingang van Hauthem en wordt rond de blok gedraaid. De processie vertrekt en komt aan, aan de Sint-Catharinakapel.

KAPEL

Op 6 juli 1957 werd de Sint-Catharinakapel van Hauthem  bij KB beschermd. Vermoedelijk werd deze bidplaats in de tijd van de kruistochten gesticht. Wellicht werden toen de relieken van de martelares Catharina of Katharina van Alexandrië (+307) naar hier overgebracht. De huidige kapel dateert uit het begin van de 16de eeuw. De relieken raakten zoek. De belangrijkste onderhoudswerken aan de kapel gebeurden in de 2de helft van de 18de eeuw. In 1765 en 1766 werd de huidige sacristie heropgebouwd. Sinte-Katrien werd gevierd op 25 november en ook op de eerste zondag van mei met de processie, ter herinnering aan de kapelwijding. De meeste mensen kwamen hier op bedevaart tegen het ‘Rad van Sinte Katrien’, een huidaandoening.

In 2007 was de Sint-Catharinakapel dringend aan renovatie toe. De meest dringende herstellingen vonden al plaats in dat jaar. In 2007 kwam het altaar van de kapel van het Sint- Jozefrusthuis, bij de sluiting daarvan naar Hauthem. In de kapel bevinden zich nog een schilderij van Sint-Gorgonius, en één van Sint-Rochus. – HCH