Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

GREET WINT DE SCHRIJFWIJZEN EN STOOT DOOR NAAR FINALE: EEN LEUK TAALSPEL MET DICTEE EN LANGSTE WOORD

HOEGAARDEN – In de openbare bibliotheek van Hoegaarden werd ‘De Schrijfwijzen’ ingericht, een initiatief van de vzw Creatief Schrijven en de Vlaamse bibliotheken, met steun van de VRT en het Team Taaladvies van de Vlaamse Gemeenschap. Er namen wel 80 Vlaamse bibliotheken aan deel, waarbij die van Hoegaarden. Greet Van Cauwenberge werd winnaar, na een spannende strijd. Zij won de gouden pen en het gouden ticket om Hoegaarden op 21 oktober te gaan vertegenwoordigen tijdens de finale in het VRT-gebouw.

De prijswinnaars van de avond

Er waren 10 deelnemers in Hoegaarden. Nina Bossaer organiseerde het evenement, Chris Michel las voor en een strenge jury verbeterde alles. Vooreerst was er een traditioneel dictee, waarbij een eerste deel van ‘Het Geheim’ werd voorgelezen, een verhaal met als thema ‘nepnieuws’. Bij het dictee werden in totaal 41 fouten gemaakt, dus gemiddeld 4 fouten per deelnemer.

Eén deelnemer, namelijk Klaas Van Audenove had maar één fout, terwijl er drie andere kandidaten twee fouten hadden. De meeste fouten werden gemaakt tegen volgende zinnen: “Als de bel gaat doe ik snel open want ik verbeid een koerier met een vuistdik etymologisch woordenboek’. De meeste fouten werden hier gemaakt tegen ‘ik verbeid’, een verouderd werkwoord voor ‘afwachten’ en uiteraard in de eerste persoon zonder ‘t’.

LANGSTE WOORD GAF DOORSLAG

Een tweede veel voorkomende fout kwam er in deze zin: Ze spreekt op delfische toon: “Ik heb een nieuwtje voor je”., waarbij de fout werd gemaakt aan ‘delfische’, een woord dat wel verwijst naar het orakel van Delphi, maar hier zonder hoofdletter wordt geschreven omdat het ‘raadselachtig’ betekent.

Na het dictee werd overgegaan op multiple choice spellingvragen. Met de verzamelde letters kregen de deelnemers 10 minuten de tijd om een zolang mogelijk woord te vormen. Uiteraard moest dit met de juiste letters gebeuren.

Tijdens het dictee

Wie een foute letter gebruikte kreeg ‘0’ punten. Zo werd de stand nog omgegooid en werd Greet Van Cauwenberge met 28 punten winnaar, voor Marleen Lefevre (27 punten) en Stephanie Niemegeerts met 25 punten.

Tot slot werd nog een leuke spelling bee afgewerkt waarbij elke deelnemer een woord hardop moest spellen, een echte afvallingskoers tot nog alleen Marie-Thérèse Rasschaert overbleef. Overal vrouwen aan de top dus, maar de kandidate die Hoegaarden in de finale gaat vertegenwoordigen is Greet Van Cauwenberge.- HCH