Ga naar de inhoud

GOED NIEUWS VOOR WIELERTOERISTEN: BEWEGWIJZERDE FIETSROUTES GEORGES CLAES IN BOUTERSEM

BOUTERSEM / REGIO -In Boutersem kunnen fietsers en wielertoeristen voortaan twee bewegwijzerde fietsroutes volgen ter ere van oud-wielrenner Georges Claes. Hij won in 1946 en 1947 de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix. Claes kreeg postuum de titel van ereburger in Boutersem. Nu is er ook een fietsroute geopend naar hem vernoemd..

De nieuwe fietsroutes lopen over 20 of 80 kilometer. Ze vertrekken in Boutersem en passeren onder meer langs het geboortehuis van Georges Claes, café Parijs Roubaix, het monument voor Eddy Merckx in Meensel-Kiezegem, het kasteel van Kwabeek en de Sport’O Droom in Boutersem. In de fietsroute zijn kasseistroken in Boutersem, Bevekom, Bierbeek, Lubbeek en Bekkevoort.

Café Parijs Roubaix en Georges Claes

Op 21 april 1946 won Georges Claes uit Boutersem zijn eerste Parijs-Roubaix. Dat was een gelegenheid om nu de man te vieren 75 jaar later, maar door corona kon het niet. Niet getreurd, want Georges Claes won twee jaar tereke Parijs-Roubaix, ook in 1947. De 75ste verjaardag van zijn overwinning kon nog perfect gevierd worden.

Georges Claes was prof van 1939 tot 1953. Het eerste jaar dat hij prof was brak WOII uit. In 1941 werd er opnieuw gekoerst en hij won de Omloop van België. In 1942 behaalde hij 10 overwinningen. In 1943 bleef hij steken op tweede plaatsen in de Waalse Pijl en het Belgisch kampioenschap. In 1944 werd hij zesde bij zijn eerste deelname aan Parijs-Roubaix. In 1945 moest hij bij het leger gaan. Trainen zat er nog amper in. Toch slaagde hij erin om een jaar later voor het eerst Parijs-Roubaix te winnen. Het jaar daarop weer.

In 1954 stopte Georges met fietsen na aanhoudende rugklachten. Hij begon aan de overkant van het café van zijn schoonouders in Kerkom een fietsenwinkel en benzinepomp. Later kwam daar het café met de naam Parijs Roubaix. Ook de zoon van Georges Claes werd wielrenner en eindigde in 1969 negende in de Ronde van Vlaanderen in het gezelschap van kanjers als Frans Verbeeck, Marino Basso en Franco Bitossi. Zijn zoon Georges Claes junior, hield het café nog enkele jaren na het pensioen van zijn vader open, maar enkele jaren geleden stond het gebouw  te koop.

Georges Claes overleed in 1994 op 74-jarige leeftijd. Nu kunnen wielertoeristen deze wielerheld eren met een tocht. – HCH