Ga naar de inhoud

GEMEENTEPLEIN MOET GROENER MET MEER BELEVING MAAR DUS MET MINDER PARKEERPLAATSEN

HOEGAARDEN – De gemeenteraad van Hoegaarden heeft het Energie – en Klimaatactieplan 2030 goedgekeurd. De gemeente ondertekende vroeger al heel wat plannen, maar vroeger ging het alleen om het verminderen van de CO2 uitstoot. Nieuw in het plan is de klimaatadaptatie. Hoe gaat Hoegaarden zich wapenen tegen de hitte en tegen het water in de toekomst ? Dit zal gebeuren door te vergroenen en te ontharden.

Oppositieraadslid Herwig Princen (Gewoon Wit) drong aan op duidelijk wat  de nieuwe actiepunten betreft. Schepen Marleen Lefevre (CD&V): “We gaan vergroenen en ontharden, niet alleen bij de gemeente, maar ook de burgers aansporen. Een eerste voorbeeld zal de groene parking bij Odette zijn in Meldert. Ook het Gemeenteplein zal worden vergroend”

Het huidige Gemeenteplein

In het luik mobiliteit van het plan staat ook dat straten versmald worden en dat parkeerplaatsen verplaatst worden. “We opteren voor een verkeersluw dorpshart, onder de kerktoren. Het Gemeenteplein is er om te leven en van te genieten, bij voorkeur te voet. Het moet ook aantrekkelijker en groener worden”, alkdus schepen voor Ruimtelijke Ordening Marleen Lefevre.

Dat betekent dat er een aantal groene parkings komen, maar dat er mogelijks ook een aantal verschuiven, bv, naar de parking Elst die ook heraangelegd wordt. Het is niet de bedoeling met vergroening dat mensen in de modder staan. Uiteraard zal de burger nog kunnen participeren in heel deze materie. De nieuwe actiepunten zullen trouwens ook telkens op de gemeenteraad komen.- HCH