Ga naar de inhoud

ERMELINDISPROCESSIE LANGS MEERSTRAAT EN OVERHEM

MELDERT – In Meldert vond op Pinkstermaandag een nieuwe editie plaats van de Sint-Ermelindisprocessie. De laatste dag van een zeer geslaagde Meldert kermis bij goed weer. In de processie wordt het leven van de heilige Ermelindis uitgebeeld, met heel wat taferelen. De organisatie van de processie zelf is in handen van een groep dames. Tussen de figuranten in liepen ook trommelaars van Feniks en muzikanten. Bekijk de video van de processie hier

De Sint-Quirinusharmonie bestaat niet meer, maar Quirinus in memoriam nog wel. Steven Jacques: “ De harmonie in de processie is een samenraapsel van muzikanten uit Hoegaarden, Glabbeek, Kumtich en Hakendover. Eigenlijk is iedereen die wil komen spelen welkom. De oude boekjes van de voormalige Quirinus harmonie zijn er nog. De noten plakken soms aan de plastic, maar ze worden nog gebruikt, en de meeste muzikanten weten wat ze moeten spelen”, aldus Steven die jaarlijks muzikanten bijeenroept voor dit evenement. 

De start van de processie met de Feniks trommelaars

Alle muzikanten die willen komen zijn welkom. Bij hen ook het Taverniers trio: Marianne, Eddy en Benny, waarbij Marianne nog de enige echt actieve muzikant is. Maar voor de processie in Meldert komt ook Benny en Eddy meespelen. “ Wij hebben die belofte gedaan aan onze opa Arthur Rems die vroeger voorzitter was van Sint-Quirinus. Wij komen nog elk jaar meespelen”, aldus de familie Taverniers.

UITBEELDING LEVEN

De processie zelf bestaat uit taferelen uit het leven van de heilige Ermelindis. Wie is nu Ermelindis, naar wie heel wat kinderen in Meldert werden vernoemd? Wanneer ze geboren werd en wanneer ze stierf is niet duidelijk, maar voor die laatste datum worden het jaar 600 of ook wel 670 vooropgesteld.

Muziek spelen als belofte aan opa

Volgens de legende zwoer ze op huwbare leeftijd voor eeuwig vijandschap aan de wereld en beloofde trouw en eeuwige zuiverheid aan haar hemelse bruidegom Jezus. Maar vele rijke prinsen dongen naar haar hand en probeerden haar ouders met alle geweld tot een huwelijk te bewegen. Haar ouders zagen dat ze nooit zou trouwen en gaven haar een klein dorp, Odenca ter Dunck bij Lovenjoel, om zich te kunnen voorzien in haar onderhoud.

Ermelindis is daar weggegaan en kwam in Bevekom dat behoorde aan twee adellijke ongehuwde boers. Ze zocht een plaats waar ze het best God kon dienen. De twee broers waren hopeloos verliefd op haar. Eén van de broers wilde haar met hulp van de koster, met geweld schaken, maar verwittigd in haar dromen trok Ermelindis verder en kwam in Meldert. Lange tijd heeft ze daar een uitzonderlijk streng leven geleid, ze at uitsluitend kruiden en planten en sliep op bladeren van de bomen. Ze troostte de verdrukten en onderwees de ongeletterden. Veel geestelijken bezochten haar tot haar dood. Ze stierf volgens de legende op 29 oktober van het jaar 600. Uit onderzoek van de beenderen in het Schrijn van Ermelindis  is gebleken dat de persoon die erin ligt later gestorven is. – HCH

Taferelen uit het leven van Ermelindis
Quirinius in memoriam

©HCH 

Print Friendly, PDF & Email