Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

ERMELINDISPROCESSIE IN MELDERT : PRACHTWEER EN VEEL VOLK OP DE KERMIS

MELDERT –  Op Pinkstermaandag volgde het hoogtepunt van Meldert kermis, namelijk de Sint-Ermelindisprocessie, met een massa toeschouwers. Er was ook veel volk op de kermis en na de processie sloot Meldert Leeft de hele kermissite af met springkastelen waardoor de kermispret bleef duren. Alleszins na de start onder zware regen was dit een opsteker voor Meldert kermis. De processie met 140 figuranten gaf een mooie uitbeelding van het leven van de heilige uit Meldert.

Bekijk hier de film van de aankomst van de processie en lees verder onder de foto’s

De aankomst van de processie
Het einde van de processie

De organisatie van de processie werd de jongste jaren overgenomen door een jongere generatie, o.a. Veerle en Katrien, beide inwijkelingen in Meldert. “Dit is toch wel symbolisch”, vinden de dames.

Er beeldden wel 140 figuranten het leven uit van de heilige. De fragmenten gaven het leven van Ermelindis in volgorde, met eerst de heiligen die zij vereerde en aanbad, daarna de geboorte van Ermelindis, gevolgd door haar jeugd. Daarna kwam Ermelindis op de vlucht voor de rijken, waarbij ze beschermd werd door herders,  met daarna de dood van Ermelindis.

Daarna volgden nog enkele taferelen met vooral het reliekschrijn, voorafgegaan door groene vlaggen, de kleur van de hoop. De hoop dat Ermelindis Meldert zal blijven beschermen. Daarna sloot het heilig sacrament de processie af, gevolgd door de bevolking.

Na de processie zette de Quirinus in memoriam  harmonie haar beste beentje voor in de lokale horeca, konden de hongerigen zich spijzen aan kip aan het spit, en draaide de kermis op volle toeren. Tenslotte werden er door Meldert Leeft springkastelen opgesteld, zaak waar ze een traditie van willen maken. – HCH