Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

EINDELIJK SCHOT IN DE RESTAURATIE VAN DE SINT-SERVATIUSKAPEL IN ROMMERSOM

HOEGAARDEN / ROMMERSOM – Voor wat betreft de Sint- Servatiuskapel van Rommersom, ook wel Vlooienkapel genoemd,  gaat de gemeente Hoegaarden  in zee met de Erfgoedstichting van de provincie,  nog niet zo lang opgericht. Schepen voor Erfgoed Marleen Lefevre mocht het dossier van de kapel verdedigen op hun bestuursorgaan en het project is geselecteerd. “Dat wil zeggen dat we 70 i.p.v. 60 % subsidies krijgen en dat we volledig worden ontzorgd. De erfpacht die we hadden met de vzw Servaes wordt in onderling beëindigd. Het werk rond herbestemming en restauratie wordt volledig door de stichting gedaan, sowieso op participatieve wijze”, aldus Marleen Lefevre.

De Vlooienkapel in Rommersom

Op de vergadering waar de beslissing viel zaten afgevaardigden van Lubbeek, Pepingen, Bertem, Hoegaarden, Wemmel, Asse, Steenokkerzeel, Lubbeek, Holsbeek , Boortmeerbeek, en natuurlijk het voltallige ERF-team.

Op 22 juni 2015 werd de erfpachtovereenkomst afgesloten met de VZW Het huis van Servaes voor de kapel van Rommersom, met als doel de renovatie van de kapel te bekomen. Bijna 9 jaar later is dit nog steeds niet uitgevoerd, terwijl de toestand van het gebouw verder verslechtert. De gemeente opteert voor stopzetting van de erfpacht en aansluiting met de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant om met deze partner tot renovatie te komen. Dit komt op de gemeenteraad van 11 juni en die dag wordt ook, na goedkeuring,  de erfpachtovereenkomst beëindigd.

Nog op de gemeenteraad van 11 juni wil de gemeente aansluiten bij de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant. De gemeente wenst vooral aan te sluiten omdat de Sint-Servatiuskapel van Rommersom in slechte staat is en de huidige erfpachthouder geen renovatie of restauratie kon realiseren. Het lokale bestuur stemt in met een jaarlijkse solidariteitsbijdrage vanaf 2022 aan Erfgoedstichting Vlaams-Brabant van 0,15 euro per inwoner op basis van het inwonersaantal van 2020 voor de periode 2021-2025. Voor Hoegaarden is dit 1.029  euro  per jaar. – HCH