Ga naar de inhoud

HOEGAARDEN – Op zondag 2 april is het weer de Hoegaardse hoogdag met de palmommegang. De oudste vereniging van Hoegaarden ‘Het Genootschap van de 12 apostelen’ leidt die processie in goede banen. Die apostelen hebben allen een umbrakel op tijdens de processie. Hoe dat op hun hoofd bevestigd wordt is een mysterie.

Voor wie het woord umbrakel niet in zijn dagelijkse woordenschat gebruikt: umbrakel komt van het Latijnse woord umbraculum. Het is een afleiding van umbra ‘schaduw’. Latijns umbraculum betekent: een schaduwrijke plaats, een prieeltje, een studeervertrek, maar ook een zonnescherm. Bovendien werd umbraculum ook figuurlijk gebruikt in de betekenis van bescherming. En dat is nu echt wat het plaatje boven het hoofd van de apostelen doet: beschermen.

Op zondagmorgen bij palmzondag kleden de apostelen zich aan in de pastorie. Daar wordt ook het umbrakel bevestigd. Hoe het gebeurt is een goed bewaard geheim. Daar werd ooit een film over gedraaid, maar juist die passage is mislukt.
Apostel Andreas vertelde ons het grote geheim: “Elke apostel, wanneer hij tot apostel wordt geslagen, ondergaat een kleine ingreep. Dan wordt een plug in zijn hoofd aangebracht. Op Palmzondag wordt dan met parkerschroeven en een kruisschroevendraaier het plaatje in hun schedel vastgeschroefd. Let wel, discipelen die de ezel dragen hebben dit nog niet”. – HCH

Foto: Apostelen met umbrakel

©HCH 

Print Friendly, PDF & Email