Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

DIFFUSIETOREN TIENSE SUIKERRAFFINADERIJ OFFICIEEL INGEHULDIGD

TIENEN / REGIO – Vandaag, op 31 oktober, vond de officiële inhuldiging plaats van de diffusietoren van de Tiense Suikerraffinaderij, in aanwezigheid van Vlaams Minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw Jo Brouns. Ook de CEO van Südzucker Hans Peter was aanwezig. In Tienen kan men gerust zijn, want hij verzekerde dat zolang directeur Jan Ingels en zijn team met innovatieve ideeën komen Südzucker zal blijven investeren. Omdat de diffusietoren al van bij de start van de bietencampagne in gebruik is, werd er geen lint doorgeknipt, maar wel een taart aangesneden door de minister.

Minister Jo Brouns snijdt de taart aan terwijl CEO Guy Paternoster, CEO Südzucker Hans Peter en directeur Jan Ingels toekijken

Met de bouw van de nieuwe state-of-the-art toren zal Tiense Suiker jaarlijks 6000 ton CO2 minder uitstoten en 150.000 kubieke meter water besparen. Een project van 25 miljoen euro, waarvan 1 miljoen met de steun van de Vlaamse Overheid en de Strategische Ecologiesteun (STRES). De modernisering van de extractietoren maakt deel uit van een bredere lange termijnstrategie voor een duurzame suikerproductie.

De nieuwe diffusietoren heeft een hoogte van 38 meter, een diameter van 12 meter en kan tot wel 14.500 ton bieten per dag verwerken. De toren vervangt de vorige installatie, 2 horizontale diffusietrommels die 40 jaar geleden een revolutie betekende in de suikerwereld en werd nagebootst in vele fabrieken.

Lees verder onder de foto’s

De diffusietoren zoals hij nu functioneert en de diffusietoren in aanbouw bina een jaar geleden, met directeur suikerfabrieken Jan Ingels

VEILIGHEID

“Er is twee jaar hard gewerkt aan deze toren, met constant een vijftigtal mensen aan het werk. Alles is zeer veilig gebeurd, op één gekneusde rib na”, aldus directeur Jan Ingels.

Het unieke ontwerp van de toren leidt tot meer volume en een groter contactoppervlak met als gevolg een lager energieverbruik en lagere suikerverliezen. Zo zal de Tiense Suikerraffinaderij met deze nieuwe technologie 25% minder energie verbruiken ten opzichte van de  oude diffusietrommels en zo’n 6000 ton CO2 minder per jaar uitstoten. Op jaarbasis zal er 150.000 m3 minder water nodig zijn.

Jan Ingels, Directeur van de fabrieken, is ervan overtuigd dat duurzame innovatie de sleutel tot succes is. “Het is belangrijk om oog te hebben voor innovatie en in “pole” positie mee te zijn met onze tijd, ook in een eeuwenoud productieproces zoals suiker. Alleen op deze manier kunnen we de zware concurrentiestrijd aan en onze activiteiten verankeren”. De Tiense Suikerraffinaderij telt zo’n 600 directe en 6000 indirecte medewerkers. Daarbij ook 3800 landbouwers.

Vlaams minister Jo Brouns: “De Tiense Suikerraffinaderij trekt resoluut de kaart van inno-vatie en duurzaamheid met de investering in een nieuwe diffusietoren. Hierdoor zal er niet alleen minder CO2 uitgestoten worden, er zal ook 150.000m3 water bespaard worden wat ons milieu en klimaat ten goede komt.” – HCH