Ga naar de inhoud

DEN TINSEN ALLEMENAK IS ER WEER

TIENEN / REGIO –  Als je weet hoe begaan de redactie van de Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert / Regio Tienen, begaan is met het plaatselijk dialect, hoeft het niet te verwonderen dat wij hier nu ook reclame maken voor Den Tinsen Allemenak van het Kommetéét va Pikke Stijkès. Ze schrijven wel het dialect niet op dezelfde manier als wij – iets te moeilijk als je het ons vraagt – , maar dit blijft een prachtinitiatief om het Tiens, dialect dat behoort tot het Getelands, net als het Hoegaards te bewaren. Uiteraard is de uitspraak soms licht verschillend.

Den Tinsen Allemenak

‘Någ oep zoeik nò ne nen òttentikke Tinse Kèskadouw? Den Tinsen ållemenak 2024 lait oep oeile te wachte in de Stadsinfò. Te koup vair € 10. Oepstoeire kan åch, måå då kòst îetekes mieër: € 15 te betoale oep ons raikelîng BE39 9734 4611 1219 oep nååm vån Kommeteet va Pikke Stijkès. Lòt någ îet wieëte då ge betald hait: Kommeteetvapikkestijkes@telenet.be  ‘, zo stelt het Kommetéét den Tinsen Allemenak voor.

Het Kommetéét và Pikke Stijkès, is een vereniging die tot doel heeft Tienen en het Tiens dialect te promoten. De vereniging heet daarom voluit Kommetéét và Pikke Stijkès, Sosjetéét ver ’t poussijre và Tiene en et goaislage van et Tins. Ze werd op 19 november 1996 onder impuls van wijlen Paul Luyckx opgericht. De naam is gebaseerd op de Tiense straatjongen uit de boeken van Léon Rubbens.

Iedereen die interesse heeft in Tienen en het Tins kan lid worden van deze groep. Iedereen kan zijn steentje bijdragen, voor zover die het doel van de vereniging dient.  Er worden in die groep geen discussies gehouden over het beleid, over nationale of internationale problemen. Daarvoor kan je terecht bij andere groepen. Het moet  vooral plezant en interessant blijven:  grasduinen in het Tiense verleden en gaan op zoek naar leuke anekdotes. En uiteraard boeiende activiteiten aankondigen. – HCH