Ga naar de inhoud

DE TOVERWIJZER IN VOORMALIGE KERK VAN STAN OCKERS

NIEUW-OVERLAAR/HOEGAARDEN – Beste lezers, we hebben het hier in de titel niet over de legendarische wielrenner Stan Ockers die tweemaal tweede werd in de Ronde van Frankrijk, heel wat ereplaatsen behaalde in klassiekers, Luik-Bastenaken-Luik won en jammerlijk omkwam op 1 oktober 1956 na een val op de wielerbaan van Antwerpen, maar  over de Hoegaardse pastoor Jozef Bisschop, die de bijnaam Stan Ockers kreeg omdat hij zo’n gretige fietser was. Hij werd 70 jaar geleden onderpastoor in Hoegaarden in de Sint-Gorgoniuskerk. Hij zou in Nieuw-Overlaar de Sint-Jozefkerk bouwen. Nu komt daar de methodeschool de ToverWijzer in bij de start van het nieuwe schooljaar.

De vroegere Sint-Jozefkerk nu schoolgebouw

Jozef Bisschop was een Tildonkenaar, geboren in 1924. Hij was één van die vele priesterroepingen die Tildonk kende. Op 1 maart 1953 werd hij onderpastoor in Hoegaarden in de Sint-Gorgoniusparochie en op 31 augustus 1958 pastoor, eveneens te Hoegaarden bij Sint-Lambertus Overlaar, in Groot-Overlaar. Iedereen kende hem als Stanneke Ockers, omdat hij zich steeds per fiets verplaatste. Hij bouwde een nieuwe kerk, die in 1971 werd ingewijd, in Nieuw-Overlaar.  Vlak na de verkiezingen van 1970 werd de eerste steen van de kerk gelegd. Vergeten we niet dat tot begin 1977 Groot-Overlaar en Nieuw-Overlaar bij Hoegaarden hoorden.

CHIRO

 In 1980 werd hij aalmoezenier van de zusters in het Imeldaziekenhuis te Bonheiden. Sedert 2000 genoot hij van een welverdiende rust in het R.V.T. ‘Den Olm’ in Bonheiden, waar hij op 20 februari 2009 overleed. Met de komst van EH J. Bisschop als onderpastoor in Hoegaarden werd definitief gekozen voor Chiro als jeugdbeweging voor de jongens. De onderpastoors of medepastoors hielden zich bezig met de jeugdwerking in de gemeente. De pastoors waren niet altijd goed op de hoogte van de activiteiten in hun parochie.

Onderpastoor Bisschop was er zich van bewust dat algemeen jeugdwerk in een dorp met een vrije en een gemeenteschool niet mogelijk was, als men maar beschikte over drie lokalen en een speelplaats in de vrije school (Patronaat). Hij deed heel wat inspanningen om parochie en bisdom ertoe te bewegen een neutrale site te kopen, maar zijn pogingen mislukten. Maar hij zal toch steeds herinnerd worden as de man die de moderne kerk in Nieuw-Overlaar liet bouwen.

METHODESCHOOL

Bij het nieuwe schooljaar in september trekken de kinderen van methodeschool de ToverWijzer in het gloednieuwe schoolgebouw. In afwachting van de nieuwe school, die na verbouwingen van de voormalige Sint-Jozefkerk in Nieuw-Overlaar kon opengaan, was de school ondergebracht in Grimde in gebouwen van de stad.

Architectenbureau ORCA maakte er een groen en duurzaam gebouw van met leem, hout en strobalen, maar ook met veel ruimte voor de kinderen. De buitenaanleg werd gerealiseerd in samenwerking met MOS en het Regionaal Landschap Zuid-Hageland.  Er komt ook nog een administratief gebouw en polyvalente ruimte bij.- HCH