Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

DE MYSTERIEUSE OORSPRONG VAN DE BEDEVAART VAN HAKENDOVER: EEN NIEUW BOEK VAN KRIS MERCKX

HAKENDOVER / REGIO – “Tot nog toe verschenen er al heel wat boeken over Hakendover. Daar heb ik zelf ook wat ‘schuld’ aan. Vreemd genoeg gebeurde er nooit verregaand historisch onderzoek over de oorsprong van de bedevaart en de paardenprocessie. Zijn die trouwens wel even oud? “, zo vraagt auteur Kris Merckx zich af.

Meer info over het nieuwe boek vind je hier

Iedereen kent wel het middeleeuwse verhaal over de legendarische stichting van de kerk van Hakendover. Volgens het verhaal zou de kerk zijn gebouwd in de late 7e eeuw. Maar klopt dit historisch gezien?

Tijdens de paardengalop

Waar komen al die vreemde rituelen uit het Hakendoverse volksgeloof vandaan? Zoals het Dertienmaal, waarbij bedevaarders 13 keer de weg afleggen tussen de kerk van Hakendover de al even mysterieuze Onze-Lieve-Vrouw-ten-Steenkapel in Grimde. Wat met het nog springlevende geloof dat de Christus-in-het-graf jonge kinderen en pasgeborenen van allerlei problemen kan verlossen? Wat gezegd over de mysterieuze relieken die op een geheime plaats in de kerk zouden worden bewaard en waar middeleeuwse bronnen over verhalen?

Uit de middeleeuwen stammen talloze mirakelverhalen over doden die weer tot leven werden gewekt in de kerk van Hakendover, of bezetenen die van de duivel werden verlost. Het laatste zogenaamde mirakel haalde zelfs VRT in de jaren 1990!

ONTSTAAN PAARDENPROCESSIE

“Voor dit onderzoek doken we in oeroude historische bronnen waarin al die verhalen zijn opgetekend. Bronnen zowel in het Latijn als in het middelnederlands. Immers, als geen ander dorp is er doorheen de tijden heel wat over Hakendover neergeschreven in kronieken en middeleeuwse handschriften. Het resultaat is een historisch werk met een mysterieus tintje dat eindelijk Hakendover de plaats geeft die het verdient: tussen middeleeuwse bedevaartplaatsen zoals Santiago di Compostela en Canterbury.”

“Het boek belicht eveneens de achtergrond van middeleeuwse bedevaarten en volksgeloof en hoe pandemieën een versterkende factor waren voor bedevaarten en processies in de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd”, aldus Kris Merckx.

Het boek verschijnt op een gelimiteerd aantal exemplaren en een beperkte reeks van 13 luxe-exemplaren. Dertien vormt dan ook een bijzonder getal in de geschiedenis van de bedevaart. – HCH