Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

DE KRONIEK VAN HOEGAARDEN, OUTGAARDEN, MELDERT EN HOXEM 2023 IS ONLINE

HOEGAARDEN – De nieuwe editie van de Kroniek van Hoegaarden is online, te lezen bij de Gazet van Hoegaarden. We gaan hier niet de samenvatting van het hele jaar geven, want alles staat in de Kroniek. We gaan hier gewoon het editoriaal van deze nieuwe digitale editie geven. De Kroniek is nooit sneller online gekomen als dit jaar. Met dank daarvoor aan Philip Nitelet. Dit is al de twaalfde bijlage bij de in boekvorm uitgegeven Kronieken 1978 – 2007 / 1900 – 1977/ 2008 – 2011. Uiteraard zijn al deze Kronieken nog te lezen op https://degazetvanhoegaarden.be/ . Ook als je op www.kroniekvanhoegaarden.be  tikt, kom je bij de Gazet uit.

Uittreksels uit de Kroniek

Bij dit jaaroverzicht betreuren we het verlies van een aantal figuren die Hoegaarden kleur hebben gegeven. Voor mijzelf werd dit een zwaar jaar door het verlies van mijn vrouw Lucia. Maar zij was niet de enige. Noteren we Milo Peeters, Joran Steenwinckel, Jef Ausloos, Clément Peeters , Danny Biscompte, Fons Vermeulen, Rik Cipers , Dr. Willem Loosen, en zoals gezegd Lucia Dotremont. Zij hebben allen tijdens hun leven Hoegaarden beroerd. Uiteraard zijn er nog veel Hoegaardiers dit jaar verdwenen, maar hogervernoemden haalden deze Kroniek.

Het jaar 2023 werd o.a. gekenmerkt door een hele heisa rond de nieuwe voetbalkantine, en nieuwe aanvragen voor windturbines in Hauthem, en dit terwijl de gemeente de energieproblemen wil aanpakken met een zonnepanelenpark. Verder waren er lang durende werken in Nerm, aan de Meldertsestraat in Willebringen en op de steenweg tussen Outgaarden en Goetsenhoven.

Alles was echter niet kommer en kwel. Het verenigingsleven floreerde, vooral bij jeugd en sport, en Tom Massoels bracht hartverwarmende prestaties met een rit naar Compostela op een eenwieler en de beklimming van de Kilimanjaro. Op de Kilimanjaro werd hij vergezeld door Emiel Dewachter en Lars Finoulst . En vergeten we ook de negen deelnames van Maureen Vanherberghen niet in de Slimste Mens ter Wereld.

Wat 2024 betreft. Hopelijk gaat de wereld niet dezelfde kant op, met oorlogen allerhande. Wat mij zorgen baart is de democratie. Niet alleen dat dictators andere landen binnenvallen, maar ook dat bij ons al heel wat referenda georganiseerd werden, o.a. over fusies van gemeenten. Terwijl de bevolking telkens massaal tegen fusies stemde, legden de politici dit gewoon naast zich neer. Die politici zouden afgestraft moeten worden bij komende verkiezingen.

Voor ondergetekende persoonlijk betekende 2023 ook de start van de Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert / Regio Tienen, en de start van een digitale lessenreeks ‘Oowgeds in billekes’. – HCH