Ga naar de inhoud

DE GAZET VAN HOEGAARDEN, OUTGAARDEN EN MELDERT / REGIO TIENEN BESTAAT ÉÉN JAAR

 

HOEGAARDEN – Op 21 februari 2023 verscheen het eerste artikel bij ‘De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert / Regio Tienen’, eerst alleen op facebook, maar vanaf 20 april op de nieuwswebsite, met dank aan Philip Nitelet. “Vanaf vandaag start ik met ‘De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert’. Een lokaal gratis nieuwsaanbod dat volledig kan gelezen worden. Waarom een aparte nieuwssite over Hoegaarden? Gewoon omdat het gewone lokale nieuws in de geschreven pers volledig aan het verdwijnen is.’, zo schreef ik toen.

De nieuwswebsite met bovenaan de berichten in de kijker

“De evolutie van het streeknieuws in de gedrukte nationale kranten is een voorbode van wat er gaat gebeuren bij de komende fusies van gemeenten. Het bestreken grondgebied wordt steeds ruimer, maar plaatselijk nieuws wordt nog nauwelijks op papier aangeboden. Wel nieuws van Leuven  tot Hasselt, Zemst, Tongeren, Riemst …”

“Het lokale nieuws blijft dus achter. Na grotere gemeentefusies zal er over de huidige kleine gemeenten nog nauwelijks geschreven worden. En zullen die gemeenten nog nauwelijks iets betekenen. Hetzelfde verhaal bij de digitale kranten. Het enige dat telt zijn de clicks, maar niet het gebrachte nieuws. Branden, diefstallen, vermiste personen, daar kickt de facebooklezer op. En als sommige digitale kranten het plaatselijke nieuws nog wel geven, dan verdwijnt dit achter een betaalmuur.”

WEBSITE

“Ondertussen stelt de nieuwswebsite het goed. Op de website vind je op home bovenaan de artikels in de kijker, dan de sponsors, gevolgd door alle andere nieuwsberichten. Daarnaast vind je ook de lessen Oowgeds, de Kronieken van Hoegaarden, en andere publicaties. En dit alles steeds volledig te lezen, zonder betaalmuur.”

“Heel wat mensen kennen ondertussen de Gazet van Hoegaarden. Waarom ik absoluut nieuws over Hoegaarden wilde blijven geven? Omdat als je 39 jaar voor Het Laatste Nieuws hebt gewerkt, 15 jaar voor Publipers-De Streekkrant, 15 jaar voor de Zondag, 2 jaar voor Hageland en Leuven Actueel en 1 jaar voor Passe-Partout Tienen, het moeilijk is om het plaatselijke nieuws los te laten. Het hele verhaal daarvan vind je hier, onder de titel ‘Veertig jaar journalist: een uit de hand gelopen hobby’.  Ik behoor nog tot de oude garde van journalisten die de activiteiten graag bijwoont, terwijl de hedendaagse nieuwsmakers gewoon achter de computer wachten tot het nieuws binnenkomt.“

‘Zoals vorig jaar gezegd heb ik weer voor mijn oude kenletters HCH gekozen. Die staan nu onder elk artikel, behalve onder dit artikel. – Christian Hennuy