Ga naar de inhoud

CIRCUS ATELIER SALTO DOET ER NOG ÉÉN CIRCUSJAAR BIJ

TIENEN – Circus Atelier Salto, gelegen aan de Grote Markt in Tienen stopt met de activiteiten na het volgende circusjaar 2024 – 2025.  Zo kondigden Eva Aerts en Tom Cools aan.  De huidige leden kunnen zich voor het nieuwe schooljaar nog inschrijven vanaf 21 april, wie geen lid is kan dat vanaf 1 mei. De organisatoren stoppen ermee, omdat het ‘tijd is voor verandering’. Salto zal zich nog wel inzetten voor de G-cursus en workshops voor scholen en bedrijven.

In het verleden won Circus Atelier Salto verschillende prijzen, zoals nog in 2017 die van Sosjetéét van ’t Joar, van het Kommetéét va Pikke Stijkès, en in 2019 nog de cultuurprijs. Het was in september 2002 dat Tom Cools de circusschool Salto startte op de Grote Markt, toen onder het motto ’Circus in de cinema’.

Tom Cools bij de start in 2002 en bij de ontvangst van de prijs in 2017

De circusschool was immers ondergebracht in het pand waar de voormalige cinema Vox en later ook de sportboetiek Sporty gevestigd was. Dit gebouw op de Grote Markt werd door Antoine Mathys verbouwd tot een variétézaal onder de welluidende naam Variété Palace, op het einde van WOI. De plannen werden getekend door architect Joseph Piron en dateerden al van 1918. De zaal werd omgedoopt tot cinema Rex. Na de Tweede wereldoorlog werd dit Cinema Vox. In het begin van de jaren ’80 werd dit pand omgebouwd tot de handelszaak Sporty. In 2016 werd door het architectenbureau AST 77 een herbestemmingsplan opgesteld voor het volledige gebouw. Na het verdwijnen van de circusschool over een jaar zal een ander invulling moeten gezocht worden. – HCH