Ga naar de inhoud

CANTUS IN HET PAENHUYS : AD FUNDUM

HOEGAARDEN – Na het succes van vorig jaar, is er op zaterdag 18 november een cantus in ’t Paenhuys. De ‘jonge garde’ heeft erop aangedrongen om weer een stevige delegatie van de ‘oude generatie’ te verwelkomen . Dat belooft vocaal en ander vuurwerk.  Paul Vlayen (gitaar) en Jan Stuerbout (accordeon) zorgen voor de muzikale begeleiding.

 

Bekijk hier de film van vorig jaar

Tijdens de cantus vorig jaar

Op zaterdag 18 november om 20 uur stipt start de cantus in ’t Paenhuys, met Praeses Luc Vandeplas, Procantor Simon Meylaers, Zedenmeester Martijn Gilis en het orkest met Paul Vlayen en Jan Stuerbout. Om organisatorische redenen wordt gevraagd om vooraf een seintje te geven via  0475 36 00 43.

Voor de 50 ste  verjaardag van jeugdhuis ’t Paenhuys in Hoegaarden werd na jaren onderbreking vorig jaar  weer een kerstcantus georganiseerd. Een cantus omdat het jeugdhuis indertijd groeide uit de studentenvereniging ‘Getegalm’. Fernand Huts was praeses van de twee eerste edities, maar bij de start van ’t Paenhuys in 1972 nam Luc Vandeplas voor 25 jaar het praesidium van de cantus over. Voor de 50  ste  verjaardag van het jeugdhuis werd hem vorig jaar gevraagd dat nog eens over te doen, om aan jongeren te tonen hoe een echte studentencantus verloopt. En nu doet hij het weer.

Wat kwam Fernand Huts, de man van Katoen Natie en de Boerentoren in Antwerpen doen als praeses op een cantus in Hoegaarden?, vraagt de lezer zich af. Wel cantussen waren vooral in de tijd tijdens en na Leuven Vlaams zeer populair. In Hoegaarden werd onder impuls van Frans Huon de studentenvereniging ‘Getegalm’ opgericht, en Fernand Huts, een streekgenoot afkomstig uit Opvelp-Bierbeek, nam het praesidium waar van de cantus voor zijn goede vriend Frans Huon, die voorzitter zou worden van ’t Paenhuys en later burgemeester van Hoegaarden. – HCH