Ga naar de inhoud

CANADESE FAMILIE PEETERS OP ZOEK NAAR ROOTS IN HOEGAARDEN : CHRIS MICHEL GEEFT RONDLEIDING

HOEGAARDEN – Chris Michel, de bekende journalist, keek verbaasd op toen een vrouw bij hem binnenkeek in de Paradijshoeve. “Ik vroeg of ze wilde binnenkomen, maar ze verstond mij niet. ‘We are Canadian”, zei ze. Haar vader en moeder zaten in Den Venetiaen en ze vroeg of ze die mocht gaan halen. En uiteindelijk bleek het om een in 1750 uit Hoegaarden uitgeweken familie Peeters te gaan. Door een toeval en zonder dat ze het zelf wisten kwamen ze bij de Paradijshoeve, de bakermat van die familie”, vertelt Chris Michel.

Het ging om John Peeters met zijn vrouw, hun twee dochters Maggy en Marian, schoonzoon en twee kleindochters. John, officieel Johannes, was op zoek naar zijn roots.

De familie Peeters uit Canada © Chris Michel

“ Hij had zijn stamboom laten natrekken en was in 1720 in Hoegaarden uitgekomen. Hij wist ook dat zijn voorouders in 1750 Hoegaarden verlieten en na omzwervingen in Canada aankwamen. Hij wilde nog vooraleer te sterven zijn roots vinden”, vertelt Chris.

“De familie Peeters – Lenaers verblijft nog een tijdje in  Oosterhout bij Breda, omdat John’s vrouw van Nederlandse origine is, en dat haar roots in Breda liggen. Hij is dus van Vlaamse afkomst, zij van Nederlandse, maar ze leerden elkaar kennen in Canada. .Nu wonen ze in Fenwick, Ontario, Canada, vlakbij de Niagara watervallen. Ik gaf hen een rondleiding en uitleg over de familie Peeters”, aldus Chris die hen ook het wapenschild van de familie Peeters toonde.

Op dat wapenschild Peeters zijn wijnranken te zien. Opvallend want men zou bierbrouwers verwacht hebben. “Maar vooraleer bier te maken waren het wijnmakers in de familie Peeters”, vertelt Chris. Waardoor de kleindochters enthousiast reageerden: ‘ Cool. Now we can tell all that to our friends at school. We are winemakers!’

Chris trok dus met hen op rondleiding door Hoegaarden en gaf hen alle uitleg over de familie Peeters. De volwassenen waren ontroerd. Toen Chris vertelde dat soms de crypte van de Sint-Gorgoniuskerk wordt geopend, waar hun voorouders liggen, waren de meisjes erop gebrand om dat te komen meemaken later. – HCH