Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

BUURTCOMITE LOMBARDSTRAAT VRAAGT WIJZIGING VERKEERSSITUATIE: BOOS OM AFGESLOTEN STRATEN

TIENEN – Sinds de start van de werkzaamheden aan “Het Schip” in Tienen, is het verkeersplan in de stad al enkele keren aangepast. Bij deze aanpassingen werd niet altijd rekening werd gehouden met de behoeften van de inwoners in de wijken rond “Het Schip”. Meer verkeer in het centrum en langs scholen.  Sommige straten, zoals de Grote Bergstraat, zuchten onder de toename van verkeer. Ook in de Lombardstraat en delen van de Gasthuismolenstraat, Beaudouinstraat, Kapucijnenplein Kapucijnenstraat en Kapelstraat ondervinden de inwoners problemen door de gewijzigde verkeerssituatie.

Door de omkering van de rijrichting van de Kapucijnenstraat en een hindernis in de Gasthuismolenstraat, kunnen zij alleen via de Beaudouinstraat naar de ring. Van daar kunnen ze ofwel via de Hennenmarkt verder, of via de Veemarkt.

Geen doorgang tot Lombardstraat

Dat laatste is echter niet mogelijk op dinsdagvoormiddag omwille van de markt. Beide routes passeren langs scholen, waardoor je rond het tijdstip dat de scholen uit zijn minstens 20 à 30 minuten bij je traject moet bijrekenen.

 Extra verkeer rond de scholen komt er de veiligheid niet ten goede, terwijl het precies de bedoeling was van andere maatregelen om het verkeer rond de scholen veiliger te maken. Geen begrip op het stadhuis Al meer dan een half jaar vraagt het Buurtcomité van de Lombardstraat om hier verandering in te brengen. Daarbij argumenteren ze dat het niet de bedoeling kan zijn van een verkeersplan om net meer verkeer in het centrum van een stad en in de buurt van scholen te krijgen, terwijl de ring slechts op enkele honderden meters van hun straat verwijderd is.

Ze geven aan dat de omkering van de rijrichting van de Kapucijnenstraat ook gevaarlijk is voor fietsers, omdat zij en het binnenkomend autoverkeer elkaar moeilijk kunnen zien ter hoogte van de bocht in die straat. Tevens vragen ze om de Gasthuismolenstraat opnieuw te openen voor doorgaand verkeer. Sinds de werken aan het oude Gasthuis voorbij zijn, blijft de straat toch onderbroken door enkele bloembakken. Twee inwoners van de Gasthuismolenstraat bevestigden dat zij om die “knip” gevraagd hadden, om zo geen doorgaand verkeer in hun straat te krijgen.

SOMMIGE STRATEN OVERBELAST

De Beaudouinstraat

“Niemand heeft graag doorgaand verkeer in zijn straat”, zegt Jacques Kinnaer, van het Buurtcomité. “Maar in tijden waarin het drukker wordend verkeer omwille van langdurige werken via andere smalle straten wordt omgeleid, is het zeer bedenkelijk dat in twee straten het doorgaand verkeer wordt geweerd ten koste van de omliggende straten. Tienen heeft tal van dergelijke smalle straatjes en het zou nogal wat geven als die allemaal onderbroken worden om doorgaand verkeer te verhinderen. Niemand zou zelfs nog zijn eigen straat uit kunnen”.

Volgens een mail van mobititeitsschepen Vanderloock van midden februari, in antwoord op een schrijven van oktober vorig jaar, zou de Gasthuismolenstraat onderbroken blijven omdat er “binnen afzienbare tijd” nieuwe werken in die straat gepland zijn. Op het verzoek om de “knip” van de Gasthuismolen dan tijdelijk weg te halen, noch op de vraag of het de bedoeling is om de Gasthuismolenstraat na deze werken, die midden mei nog steeds niet gestart zijn, terug te openen, blijft zij het antwoord schuldig.

“Toch zal er iets moeten gebeuren om de situatie te verbeteren”, voegt Kinnaer toe. “Of dat nu het heropenen van de Gasthuismolenstraat is, het terug omkeren van de Kapucijnenstraat, of allebei, de situatie zoals ze nu is, is alles behalve ideaal. We rijden nu langer door het centrum, wat ook betekent dat we meer brandstof verbruiken en meer vervuilen. Ik vind het bijzonder verbazingwekkend dat een partij als Groen ook maar enigszins met een dergelijk verkeersplan heeft ingestemd”.

 Kinnaer gaat verder: “Het volstaat dat er in de Beaudouinstraat tussen het Kapucijnenplein en de Veemarkt een blokkering komt, en we zitten, zonder bijkomende aanpassingen, helemaal vast”.

De onderbroken Gasthuismolenstraat

Intussen is het zo ver. Op 29 mei werd, omwille van nutswerken, net dat deel van de Beaudouinstraat afgesloten. Zonder de bewoners hier vooraf over in te lichten, werd de rijrichting van de Lombardstraat tijdens deze werken omgekeerd, en het verkeer wordt via de Grote Bergstraat en Veemarkt omgeleid. “Terwijl, volgens een andere schepen, de huidige rijrichting van de Kapucijnenstraat behouden moet worden, om de Grote Bergstraat niet nog extra te overbelasten”, zucht Kinnaer. “Zelfs in deze omstandigheden overweegt men op het stadhuis niet eens om de Gasthuismolenstraat, weer open te stellen. Maar men houdt blijkbaar liever koppig vast aan een verkeersplan dat duidelijk niet werkt, dan dat men degelijke oplossingen zoekt”. – HCH