Ga naar de inhoud

BURGEMEESTER MARC WIJNANTS VRAAGT AAN SABAM OM CULTUREEL ERFGOED ALS TRACTORSTOETEN NIET TE LATEN VERDWIJNEN

REGIO / LINTER – De verschillende tractorstoeten worden steeds populairder. Dergelijke tractorprocessies zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld  van Geel, Wakkerzeel,  Wiekevorst, Assent, Kortenaken, Hoeleden, Tienen, Kumtich, Zoutleeuw, Linter, Mal tot Tongeren….Om er maar een paar op te noemen. Onlangs was er nog een zeer geslaagde editie in Kumtich. En net nu worden de organisatoren met de rug tegen de muur geplaatst. Blijkbaar moet er betaald worden als een tractor een muziekinstallatie aan boord heeft :  50 euro per tractor per stoet voor rekening van Sabam.

Een tractorstoet in Linter

“Dan kan de rekening al vlug gemaakt worden bij zo’n 100 tot 150 tal deelnemende tractoren. Nochtans doen zij dit volkomen gratis en voor niets. Nee, ze schieten hun brandstof er nog aan toe. En nu komt Sabam met een bijkomende rekening.”

“Als Sabam echt gaat controleren, dan zijn er volgende jaren geen optochten meer. Dan blijven de  mensen gewoon thuis. En is de gratis gezelligheid voor de mensen weg.  Een stukje lokaal erfgoed verdwijnt dan uit het straatbeeld. Sabam zou nochtans perfect een nultarief kunnen invoeren. Sabam geeft nu reeds steun aan vele culturele evenementen. Wel een tractorprocessie is een cultureel evenement met een lokale erfgoedwaarde”, aldus burgemeester Marc Wijnants van Linter, die een brief met deze teneur stuurde naar de voorzitter van Sabam cv, de Belgische vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers, in naam van de organisatoren van tractorstoeten. – HCH