Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

BRAND SPORTHAL ONDER CONTROLE: NABLUSSING AAN DE GANG EN METINGEN ROND ROOK

HOEGAARDEN – Op donderdagavond om 20.30 uur werd in het gemeentehuis een persconferentie gegeven i.v.m. de brand van de sporthal. Burgemeester Jean-Pierre Taverniers, Julie Huyghebaert, communicatie Politie Getevallei en Stevan Vanlingen, luitenant bij de brandweer Oost-Brabant waren present. Over de oorzaak van de brand circuleren vele geruchten, als zou het ontstaan zijn in de kleedkamers of in een container, maar officieel is daar nog niets rond geweten. Het onderzoek loopt. De brandweer was snel ter plaatse en toen was er alleen rook op verschillende plaatsen, achteraf zijn de vlammen zich heel snel beginnen te verspreiden.

Nablussen aan de gang

De brand ontstond rond 17 uur in de sporthal. Er was veel rookontwikkeling te zien tot ver buiten de gemeente. Ondertussen is de brand onder controle en wordt er nageblust. Maar alles is weg. De eerste zorgen zijn gegaan naar de omwonenden. Zij werden uit voorzorg geëvacueerd en worden persoonlijk geïnformeerd over het verdere verloop van de avond.

METINGEN

Inwoners werd gevraagd om ramen en deuren te sluiten, alsook alle ventilatiesystemen uit te zetten. Er werd ook aangeraden om binnen te blijven. Er was grote rookontwikkeling, die was niet echt schadelijk, maar gezond is dat zeker niet. Maar er was zeker geen asbest of zo in de sporthal. De civiele bescherming voert momenteel nog metingen uit in verband met de rook.

Tijdens de brand

De toegangswegen tot de sporthal werden afgesloten voor alle verkeer: Kloosterstraat, Vroentstraat, Tiensestraat, Beukenlaan en Ernest Ourystraat. Er werd ook aangeraden het centrum van Hoegaarden te vermijden.

Onderzoek zal moeten uitwijzen hoe de brand ontstaan is. Jeugdhuis de Klup had een onderkomen in de vorige cafetaria en alles is daar vernield. Er maakten ook een aantal sportverenigingen gebruik van de sporthal en de scholen. Door de proclamaties donderdag waren er geen scholen aanwezig in het gebouw na de middag.

In 2022-23 werd de sporthal nog vernieuwd, met nieuwe isolatie, nieuwe dakbedekking, nieuwe douches, .. voor ruim 1 miljoen euro. En jeugdhuis de Klup was volop het eigen gedeelte van het gebouw aan het pimpen. – HCH