Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

BLIJVEN DE SIERLANTAARNS OP HET GEMEENTEPLEIN EN DE HOUTMARKT?

HOEGAARDEN – Medewerkers van Hoegaards Erfgoed tonen zich bezorgd om de eventuele vervanging van rustieke lantaarns aan het Gemeenteplein en de Houtmarkt, wegens defecten en vraag naar LED-verlichting. Sommige daarvan zijn aan gerestaureerde gevels bevestigd, o.a. aan de Paradijshoeve.  Andere, op paal,  passen in de stijl van de geklasseerde kiosk. Het dossier is in handen van energieleverancier Fluvius. Schepen Marleen Lefevre belooft zeker overleg tussen de gemeente, Erfgoed Portiva en Fluvius.

Vooral de lantaarns aan de gevels ogen mooi / rechts de scheve paal

In november 1987 werden de sierlantaarns geplaatst op het Gemeenteplein, 18 in totaal. Deze kwamen er indertijd op vraag van oppositieraadslid Freddy Mannaerts die een sfeerverlichting wilde voor het centrum. Er werden ook twee dergelijke lantaarns geplaatst aan het Prieeltje in de Doelstraat, nu Sint-Franciscuskapel, maar die zijn al lang verdwenen. Eén lantaarn verdween ook op het Gemeenteplein en een tweede hangt scheef.

‘Vzw Hoegaards Erfgoed heeft zich bevraagd bij de officiële erfgoeddienst Portiva. “De lantaarns dateren inderdaad van de jaren ’70??? maar ze zijn moeilijk te evenaren door nieuwe exemplaren. Zeker die in de gevel van de Paradijshoeve. Bovendien moet het toch mogelijk zijn om LED verlichting te plaatsen in oude armaturen. Dat gebeurt toch op andere plaatsen, onder andere in Brussel”, aldus een mededeling van Erfgoed vzw.

“Er zijn enkele lantaarns stuk en we moeten ook tot verledding overgaan. We gaan in overleg met Fluvius om te zien of het kan geregeld worden, want de technologie die er nu insteekt is verouderd. De armaturen van vroeger zijn niet meer te krijgen, maar die lantaarns gaven wel een speciale gloed. We gaan nu eerst met Fluvius alle mogelijkheden overwegen, en dan overleggen we zeker met Portiva, en Erfgoed vzw”, aldus schepen Marleen Lefevre. – HCH