Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

BINNENKORT OP KOT IN TIENEN: KOTLABEL VERPLICHT VOOR KWALITEIT

TIENEN / REGIO – Tienen maakt zich klaar om studenten te verwelkomen. Vanaf 1 juli  kunnen potentiële verhuurders van studentenkoten een vergunning en het bijhorende verplichte kotlabel aanvragen. In Leuven gaan jaarlijks meer dan 40.000 studenten op kot. De vraag naar een kwalitatieve studentenhuisvesting blijft stijgen. Tienen heeft heel wat troeven in handen om aan deze vraag tegemoet te komen. De stad is gelegen op een boogscheut van Leuven en heeft een vlotte verbinding met het openbaar vervoer.

Het kotlabel van de stad Tienen

Het aantrekken van studenten brengt ook voor de stad Tienen voordelen met zich mee op het vlak van economie, werk, vastgoed en imago. “Als stadsbestuur hechten we veel belang aan de kwaliteit en de veiligheid van de studentenkamers”, licht burgemeester Katrien Partyka toe. “Daarom wordt er werk gemaakt van een uitbatingsvergunning onder de vorm van een verplicht kotlabel. Dergelijk kotlabel wordt vermoedelijk vanaf 2025 ook ingevoerd op Vlaams niveau. Tienen houdt hier nu al rekening mee.”

OP DE GEMEENTERAAD

Verhuurders van studentenkoten moeten aan drie voorwaarden voldoen. Zij moeten beschikken over een omgevingsvergunning, een conformiteitsattest en een brandweerattest waaruit blijkt dat aan de brandveiligheidsnormen voldaan wordt.

Het reglement wordt op donderdag 20 juni 2024 ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Nadien kunnen aanvragen voor het bekomen van het kotlabel vanaf 1 juli ’24 ingediend worden via het webformulier dat via de website van de stad Tienen ter beschikking gesteld zal worden. Zodra de verhuurder aan de voorwaarden voldoet, zal de burgemeester een vergunning verlenen en krijgt de huisvesting een kotlabel dat zichtbaar aangebracht moet worden aan de voorgevel van het gebouw. – HCH