Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

BIETENCAMPAGNE TIENSE SUIKERRAFFINADERIJ START OP 26 SEPTEMBER

TIENEN / REGIO –  Op dinsdag 26 september gaat de bietencampagne in de suikerfabrieken van Tienen, Longchamps en Wanze van start. Na de grote infrastructuurwerken en de bouw van de nieuwe extractietoren kijkt de Tiense Suikerraffinaderij uit naar een goede en vlotte productie. De campagne loopt tot de tweede helft van januari.

Vanaf dinsdag zullen er dagelijks tienduizenden tonnen suikerbieten verwerkt worden tot suiker. De bieten komen van velden die zich op gemiddeld 50 km van de fabriek bevinden en moeten zo snel mogelijk verwerkt worden, om een hoog suikergehalte te garanderen.

Jan Ingels en Erwin Boonen

De Tiense Suikerraffinaderij kijkt positief naar de komende suikercampagne: “Ondanks de latere zaaitijd en de vele regen tijdens de zomermaanden is de opbrengst van de bieten nog vrij hoog”, meldt Erwin Boonen, Directeur Grondstoffen. “De biet is een robuuste plant, met wortels die diep (tot 2 meter) in de grond groeien. Verder beschikken we in België over goede grond en hebben we, in samenwerking met onze telers, heel wat expertise opgebouwd om de bieten optimaal te laten renderen”.  Ook op de nieuwe verpakking staat de suikerbiet centraal. Hiermee wil Tiense Suiker de natuurlijke en lokale oorsprong het product benadrukken.

NIEUWE DIFFUSIETOREN

In Tienen wordt ook de diffusietoren voor het eerst in gebruik genomen. De toren is maar liefst 38 meter hoog en heeft een diameter van 12 meter. De toren vervangt de oude diffusietrommels en zal bijna 6.000 ton minder CO2 uitstoten en jaarlijks 150.000 kubieke meter water besparen. Het is een project van meer dan 25 miljoen euro.

“We hebben met de steun van Strategische Ecologiesteun (STRES) van het Agentschap Innoveren & Ondernemen – VLAIO deze nieuwe en duurzame diffusietoren kunnen plaatsen. Deze nieuwe stateof-the-art toren heeft een capaciteit van 14.500 ton bieten per dag en maakt dat ons productieproces nog efficiënter en energiezuiniger verloopt. We zijn ons namelijk bewust van de droogteproblematiek. In Vlaanderen en willen op deze manier ons waterverbruik sterk verduurzamen”, aldus Jan Ingels, Directeur Fabrieken.

CO2-REDUCTIE

Naast de standaardonderhoudswerkzaamheden werden er grote infrastructuurwerkzaamheden uitgevoerd. De gevels van de opslagmagazijnen werden vernieuwd en het dak van het kristallisatiegebouw, met een oppervlakte groter dan een voetbalveld, werd volledig vernieuwd. Het dak voldoet nu aan de nieuwe strenge isolatienormen en is ook voorzien van grote lichtkoepels. Bovendien,  werden er nieuwe condensors en e-power stoomketels geplaatst voor een sterke CO2-reductie.

De komende jaren werkt de Tiense Suikerraffinaderij volop aan een investeringsplan met focus op verdere verduurzaming. “Veiligheid, kwaliteit en milieu spelen een belangrijke rol. Er wordt gericht geïnvesteerd naar onze medewerkers toe, met aandacht voor het welzijn en het veiligheidsbewustzijn”, klinkt het bij Jan Ingels.

Directeur Jan Ingels wenst het harde werk van zijn medewerkers te benadrukken. “Ze hebben zich 100% ingezet voor de voorbereidende werken, zoals de bouw van de toren, en gaan nu volop voor de campagne. Ze zijn de drijvende kracht in dit bedrijf!”.  In de verschillende vestigingen van de Tiense Suikerraffinaderij zijn er nog vacatures. Meer info hier . – HCH