Ga naar de inhoud

BEELD VAN HEILIGE ERMELINDIS GESTOLEN UIT ERMELINDISKAPEL

REGIO – Dit bericht doet de mensen uit Meldert misschien huiveren, maar het gaat om de Ermelindiskapel in Lovenjoel – Bierbeek, waar de Ermelindislegende zowat begon. In 2012 werd de Ermelindiskapel daar nog vernieuwd en het beeld van de heilige herschilderd. Het beeld van een 80-tal centimeter in plaaster werd gestolen, evenals een plaatje met uitleg. Uiteraard wordt de zaak onderzocht door de politie.

Volgens de legende zwoer Ermelindis  op huwbare leeftijd voor eeuwig vijandschap aan de wereld en beloofde trouw en eeuwige zuiverheid aan haar hemelse bruidegom Jezus. Maar vele rijke prinsen dongen naar haar hand en probeerden haar ouders met alle geweld tot een huwelijk te bewegen.

De Ermelindiskapel in Lovenjoel © Google Street View

Haar ouders zagen dat ze nooit zou trouwen en gaven haar een klein dorp, Odenca ter Dunck bij Lovenjoel, om zich te kunnen voorzien in haar onderhoud.

Ermelindis is daar weggegaan en kwam in Bevekom dat behoorde aan twee adellijke ongehuwde boers. Ze zocht een plaats waar ze het best God kon dienen. De twee broers waren hopeloos verliefd op haar. Eén van de broers wilde haar met hulp van de koster, met geweld schaken, maar verwittigd in haar dromen trok Ermelindis verder en kwam in Meldert.

 Lange tijd heeft ze daar een uitzonderlijk streng leven geleid, ze at uitsluitend kruiden en planten en sliep op bladeren van de bomen. Ze troostte de verdrukten en onderwees de ongeletterden. Veel geestelijken bezochten haar tot haar dood. Ze stierf volgens de legende op 29 oktober van het jaar 600 in Meldert, waar nog een hele Ermelindisverering bestaat, met ook nog een kerk en kapel naar haar genoemd.- HCH

 

©HCH 

Print Friendly, PDF & Email