Ga naar de inhoud
cropped-DGVHoegaarden-logo-1181x1181-1.png

Degazetvanhoegaarden.be
De Gazet van Hoegaarden, Outgaarden en Meldert Regio Tienen

Met medewerking van

BAKKERSBOND BAKT 3000 TOTEMANNEN : DAG EN NACHT WERK

TIENEN – Drie dagen en nachten paraat staan om Totemannen te bakken. Dat is wat de leden van de Tiense Bakkersbond gepresteerd hebben. Op vrijdag 8, zaterdag 9 was er op het Torekesplein een totemannenbak. Ook zondag 10 december zijn de bakkers nog klaar om versgebakken totemannen uit de houtgestookte oven. Een toteman is een kerstbrood met krenten, in de vorm van een in doeken gewikkeld kerstekindje. De belangstelling dit jaar was weer enorm, ondanks het slechte weer.

“We zijn eigenlijk allen gepensioneerde bakkers in onze bond. Wij zijn echter nog allen actief voor het goede doel”, vertelt Benny Swinnen, die zijn bakkerswinkel in Hoegaarden in 2016 om gezondheidsredenen stopzette.

Eric Christiaens en Benny Swinnen bij de oven

“Wij willen met ons allen de traditie van de Toteman verder zetten, samen met onze echtgenotes. Wij doen dit drie dagen zonder ophouden, want we werken in ploegen. Als je weet dat we een 50-tal totemannen per uur kunnen klaarmaken, dan kun je uitrekenen hoeveel uren we nodig hadden om er 3000 te maken. Het was hier, ondanks de regen, aanschuiven om de bestellingen af te halen. Er waren zoveel bestellingen, dat we onze grondstoffen hebben moeten aanvullen. Anders waren we zondag al vroeg uitgezongen geweest”, aldus Benny.

Op de foto zien we Benny Swinnen en Eric Christiaens klaar om Totemannen in de oven te steken. Andere leden van de Tiense Bakkersbond: Emiel Scheys, Gustaaf Pittonvils, Robert Dauw, Willem Lenseclaes, Marcel Vandervelpen en Koen Michotte, uiteraard samen met hun echtgenotes. – HCH