Ga naar de inhoud

BAK JE EIGEN TOTEMAN: GEEN ONNOZELAAR MAAR EEN KERSTBROOD

HOEGAARDEN / TIENEN / REGIO – In de regio Hoegaarden – Tienen en omstreken vind je in de bakkerijen wel overal totemannen in de Kerstperiode, in het dialect ‘tàwteman’ uitgesproken. Opgelet want dit woord wordt ook gebruikt als scheldnaam voor een onnozelaar. Maar laten wij het hier over het kerstbrood hebben. Maar het is uiteraard veel makkelijker om zo’n toteman bij de bakker te gaan halen, of tijdens wintermagie in Tienen naar de totemannenbak te gaan.

Totemannen bij de bakkers of op het Torekesplein

Een Toteman is een krentenbrood in de vorm van een kindje. De twee uiteinden van het brood zijn typisch, want het kindje heeft namelijk geen voeten , maar zowel van boven als van onder een ronde uitstulping of “Toot”, ‘tàwt dus uitgesproken. Een toteman is een kerstbrood met krenten, in de vorm van een in doeken gewikkeld kerstekindje.Dit typische kerstbrood afkomstig uit Wallonië wordt ook wel ‘cougnou’ genoemd.

De studiecommissie van museum ’t Nieuwhuys uit Hoegaarden, nu Hoegaards Erfgoed vzw, gaf al in 1998  het recept weg om zelf een heerlijk kerstbrood te bakken.

RECEPT

‘Laat 50 gram gist in een halve liter water oplossen, voeg er vier eieren, zout en vier eetlepels suiker aan toe, en bewerk het met 1 kg bloem. Aan het deeg moet 15 g boter toegevoegd worden, het deeg wordt bestrooid met bloem en men laat het oprijzen op een lauwe plaat. Als het tweemaal zijn volume heeft, wordt het opnieuw gekneed tot de gewenste vorm met een langgerekt lichaam en twee ronde hoofden. Daarna versieren met rozijnen, instrijken met een kwastje gedompeld in water met ei, het vervolgens weer laten rijzen tot dubbel volume, en het daarna in een hete oven steken voor een half uur’, zo luidt het recept.

Maar wie op zekerheid wil spelen kan het bij elke warme bakker uit de regio gaan kopen. Op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 december is er op het Torekesplein in Tienen een totemannenbak. De Tiense Bakkersbond haalt drie dagen lang versgebakken totemannen uit de houtgestookte oven. – HCH