Ga naar de inhoud

AZIATISCHE HOORNAAR RUKT OP IN HOXEM : JOSSE ROEPT IEDEREEN OP OM UIT TE KIJKEN

HOXEM / HOEGAARDEN – Josse Van Tricht kwam tot de spijtige vaststelling dat in zijn tuin in de Sint-Jansstraat in Hoxem voor het eerst de Aziatische hoornaar zich de baas maakt. “Het was onze eerste waarneming en meteen zaten er meer dan 20 in de klimop. Voordien, tot enkele dagen terug, hadden we slechts onze inheemse Europese Hoornaar die soms in onze tuin de gelegenheid vond om te jagen op andere insecten. Van deze soort is sinds vandaag geen spoor”, aldus Josse die iedereen in Hoxem aanspoort om de nesten te lokaliseren. 

Links de kaart met de plaatsaanduiding

“De Aziatische Hoornaar heeft hier geen natuurlijke vijanden en eet onze bijen en vlinders op aan record tempo, en schaadt zo permanent onze natuur . De reden van de plotse waarneming is, dat deze Hoornaar, in deze tijd van het jaar, massaal uitvliegt met een nieuwe koningin om elders een nieuw nest te stichten”, vertelt Josse die alle inwoners van Hoxem aanspoort om uit te kijken.

SATELLIETKAART

“Hierboven kunt u een satellietkaart terugvinden met daarop een pijl. Deze pijl wijst in de richting waarvan de hoornaars hier thuis aankomen en weer vertrekken. Ga buiten zitten en kijk goed rond de laatbloeiende planten zoals klimop. Als u de invasieve exoot spot, probeer te zien in welke richting ze wegvliegen. Teken een duidelijke pijl op de kaart die ik gepost heb en stuur deze door naar mij. Op deze manier kunnen we samen hier in ons dorp het nest van deze kastaars lokaliseren en op tijd laten verwijderen zodat ze onze prachtige natuur en biodiversiteit niet komen permanent verpesten”.

Hoornaars © facebook Josse Van Tricht

Ga op zoek  in al uw struiken, klimop, stallen, zolders, onder dakranden en dakgoten, hoog in de bomen, en de tuin en kijk tijdens wandelingen of je deze soort ziet zwermen. Wie een nest spot contacteert best onmiddellijk de regionale Brandweer of een verdelgingsdienst, gespecialiseerd in het vernietigen van die paljassen”. Om ze te herkennen postte Josse ook foto’s van de hoornaars en telefoonnummers van verdelgers vind je hier – HCH