Ga naar de inhoud

ARCHEOLOGISCHE SITE IN MEER: DIGITAAL LUIK TREKT BEZOEKER MEE IN HET VERLEDEN

MELDERT – Aan de Begijnenweg in Meldert-Hoegaarden ligt de Gallo-Romeinse villa in het gehucht Meer. Sporenonderzoeken uit het verleden tonen aan dat deze archeologische site nog een schat aan informatie bevat over de Gallo-Romeinse periode. Samen met de Vlaamse Landmaatschappij en de Intergemeentelijke Erfgoeddienst Portiva, richt de gemeente deze site in, om te bewaren en ook publiek aan te trekken.

Wat de bezoeker van buitenaf te zien zal krijgen is Land Art, een soort verhoogde bermen in het grasland.

De site in Meer © VLM

“Er zal ook een digitaal luik bijzijn, zodat de bezoeker probleemloos terug in de tijd kan gaan. En ook voor de scholen wordt het uitgewerkt”, aldus schepen voor Cultuur Marleen Lefevre. De archeologische site wordt in het kader van de ruilverkaveling Willebringen ingericht door VLM, maar achteraf na twee jaar zal de gemeente het overnemen.

Het ruilverkavelingsproject Willebringen maakt het mogelijk om dit terrein uit landbouw te nemen. Door de site onder permanent grasland te leggen, wordt het terrein vrijgehouden, zodat de fundamenten van de Gallo-Romeinse gebouwen en bijhorende bodemsporen niet verloren gaan. De eigenaars en gebruikers van de gronden krijgen via de ruilverkaveling andere gronden aangeboden.

LAND ART

De site krijgt een educatieve inrichting met Land Art. Het ontwerp is geïnspireerd door de onderzoeksmethode met proefsleuven. In het hellende landschap nemen bermen de vorm aan van de sleuven. In het oostelijke deel zijn ze zichtbaar in beton en dienen ze als toegangspad en zittribune. Bij het onthaalpunt zal de bezoeker de nodige digitale informatie vinden.

De werken worden uitgevoerd door aannemer Roos. Als de site tijdig wordt opgeleverd door de aannemer, zal een bezoek al mogelijk zijn tijdens de archeologiedagen van 2024 op 24, 25 en 26 mei. – HCH