Ga naar de inhoud

AFSCHEID VAN MOL EN VEERLE IN JEUGDHUIS DE KLUP

HOEGAARDEN – In jeugdhuis de Klup werd afscheid genomen van de verantwoordelijken van het barteam Geert Vanmol en Veerle Lochie.  “ Jullie zijn nog niet van mij af, want ik blijft secretaris van het jeugdhuis”, lachte Veerle bij het afscheid. “Ik zal hier minder geregeld komen, want ik stap wel uit het bestuur, maar ik zal zeker nog een pintje komen drinken”, aldus Mol. Voorzitter Katrien Vits huldigde Geert en Veerle bij de afscheidsdrink.

“Jullie gaan de geschiedenis in als de fantastische barploeg van ons geliefde jeugdhuis. Jullie stonden altijd klaar met een babbel, een wijntje of na 3 uur een spa bruis., ” aldus Katrien.

Toch nog goede maatjes

Als een potteke lijm brachten jullie iedereen bij elkaar. Als een dokter berustten jullie ook op het beroepsgeheim. Want dat kon op onze events wel eens van uiterst belang zijn. Veerle met al haar ideetjes, Mol met zijn grappen. En telkens met een lach een pintje tappen. Bedankt voor al die jaren en alle momenten”, vervolgt  Katrien.”

Jeugdhuis de Klup heeft er altijd voor geopteerd om niet met een betaalde kracht te werken als permanent verantwoordelijke, maar steeds met vrijwilligers. Maar dat betekende toch dat er voor het barteam steeds verantwoordelijken moesten zijn, want het belang van zo’n tap is niet te onderschatten. Wild tappen door om het even wie is dus niet aan de orde. Veerle en Geert worden opgevolgd door Koen Gilis en Conny Schotmans. Zij komen in een lange rij van verantwoordelijken.

De geschiedenis van de tap

We gaan hier dieper in op de geschiedenis van de tapploeg en meteen ook de evolutie van de bar/toog van het jeugdhuis. In 1966 was het jeugdhuis bij de start nog ondergebracht in de zaal Help u Zelve in de Arthur Putzeysstraat  en daar was geen aparte tap. In 1967 was er de verhuis naar de Doelstraat 9.  Laurent Vanooy en Marie-Rose Swellen waren de eerste barverantwoordelijken. In 1970 was er een eerste verbouwing en kwam de toog in de Klup tegen de achtermuur. Eerst stond die tegen de zijgevel. Romain Taverniers werd de nieuwe barverantwoordelijke in 1973.

In 1977 volgde de grote verbouwing van de Klup, waarbij de grote toog vooraan kwam vlakbij de deur en de koer achteraan ingenomen werd. In 1979 vetrok Romain Taverniers naar het toenmalige Zaïre. Paul Schotmans en Jeanne Sterckx werden de nieuwe barverantwoordelijken.

In augustus 1993 wilden Paul en Jeanne ermee stopen en begin 1994 was er het afscheid. Ze werden opgevolgd door Marie-Louise Swellen en Philip Mespreuve. In 1997 stopten Philip en Marie-Louise ermee. Guy Stoffelen en Sybille Flawinne namen over, maar haakten snel af, zodat in het najaar 1997 Marina Brigué en Lucia Dotremont de zaak moesten draaiende houden.

Begin 1998 werd Sylvie Derese de nieuwe barverantwoordelijke.  Op 1 mei 2002 stopte Sylvie ermee en werd opgevolgd door André Derese, Jenny Decoster en Patricia Derese. Jenny en André bleven verantwoordelijk tot aan de verhuis van de Klup naar de sporthal.

Naar de sporthal

In 2008 kwam er een vernietigend rapport van de brandweer. Ofwel moesten miljoenen geïnvesteerd worden in het huurhuis in de Doelstraat, ofwel moest er een andere locatie gezocht worden. Deze kwam er in de voormalige kantine van de sporthal.

Op 12 februari 2011 heropende het jeugdhuis officieel aan de Tiensestraat 43/3, het nieuwe adres met Johan Claes en Carine Vanoverschelde als verantwoordelijken van het barteam.

Later vinden we geen exacte data meer, maar toen Johan en Carine afhaakten werden ze opgevolgd door Kim Luxem.  Er waren ook periodes bij waarbij de jongeren lukraak tapten zonder echte verantwoordelijke.

Katrien bij het afscheid van Mol en Veerle

Een viertal jaren geleden, nog voor corona dus namen Geert en Veerle over. Tijdens de coronaperiode werd de toog van het jeugdhuis verbouwd tot nog grotere dimensies. Nu nemen Conny Schotmans en Koen Gilis de taak over. Conny treedt daarmee in de voetsporen van haar ouders. – HCH